Piețele din Bălți își vor începe activitatea, în pofida deciziei comisiei naționale. Renato Usatîi: Am mers în întâmpinarea voastră, să nu ne dazamăgiți!

130

Sâmbătă majoritatea reprezentanților comisiei municipale pentru sănătate publică au decis că pițele se pot redeschide, însă peste câteva zile tot ei au declarat contrariul. În pofida acestui fapt, decizia de redeschidere a piețelor a rămas în vigoare, iar marți dimineața porțile acestora sau deschis.

Totuși, când în dimineața de 19 mai, zeci de comercianți au ieșit la muncă, la intrări era poliția. Oamenii nu s-au învoi de a începe comercializarea, pentru că le era frică de amenzi. Astfel a urmat un protest spontan.

Venit la fața locului, Renato Usatîi a propus ca comisia să se întrunească din nou, iar reprezentanții acestea să voteze în baza regulamentului, confrm căruia la moment activează pițele din alte localităție.

Ședința comisiei a durat mai mult de o oră. În acest timp, în fața primăriei erau comercianții care așteptau decizia.

În adresarea către membrii comisiei, primarul a menționat, că oamenii sunt într-o situație extrem de dificilă, piețele sunt închise, Guvernul nu ajută nici cum vânzătorii rămași fără muncă. Redeschidera piețelor, potrivit primarului, nu este un moft, însă o necesitate vitală. Ele pot activa în baza normelor, de activitatea a restul piețelor din țară. O partea dintre cei prezenți au fost deacord cu argumentele primarului.

Totuși, decizia unora dintre reprezentanții instituțiilor de stat cu subordonare centrală, a rămas neschimbată, argumentând că nu poate fi încălcată decizia comisiei naționale, care a interzis redeschidera piețelor din Bălți și Chișinău.

În cele din urmă voturile sau împărțit astfel, 13 reprezentanți ai comisiei au votat ,,pro” reînceperii activității piețelor conform regulamentului republican, 5 ,,contra”, doi s-au abținut.

Decizia luată a fost anunțată către angajații piețelor de primarul de Bălți. Aceștea l-au întâmpinat cu aplauze. Usatîi a reamintit despre importanța respectării tuturor măsurilor antiepidemiologice. Menționând, că contează foarte mult pe înțelegerea și responsabilitatea din partea vânzătorilor. Potrivit lui Usatîi, Bălțiul are o șansă unică de a deveni un model pentru toată țara, sau ,,mai apoi cu toții vor vorbi despre, cum bălțenii le-a fost făcut o favoare, iar ei au dezamăgit”.

Straniu este că în final către oameni au ieșit împreună cu primarul și reprezentanții poliției, cei care de dimineață au atenționat oameni despre  ilegalitatea revenirii la locurile de muncă. De această dată polițiștii împreună cu primarul vorbeau mulțimii despre regulile de activitate a acestora. Nimeni din comercianți nu va fi amendat.

Piețele din Bălți își vor reîncepe activitatea din 20 mai.

Бельцкие рынки возобновляют работу, несмотря на запрет нацкомиссии

Бельцкие рынки возобновляют работу, несмотря на запрет нацкомиссииРенато Усатый: Мы пошли вам навстречу, не подведите!

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Dienstag, 19. Mai 2020

Cmentariile sunt închise