Sandu: PDM colecta câte 50 de cenți pentru fiecare kg de miez de nucă

285

Pim-ministu Maia Sandu a orbtin nou la ședința Guvernului despre monopolul la exportul de nuci, care ar fi fost instituit în perioada guvernării democraților.

Șefa Executivului a declarat că reprezentanții mai multor companii achitau mită Partidului Democrat pentru fiecare kilogram de miez de nucă care ajungea la export – câte 50 de cenți, transmite  tv8.md.

Firmele erau hărțuite, oprite la Vamă. Evident Consiliul Concurenței dormea, cum doarme și astăzi. Șase companii au cedat presiunilor și au fost nevoite să plătească această mită, câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram… Ca să înțelegeți cât de sofisticat a fost mecanismul. Până la urmă a fost nu doar favorizarea câtorva companii ca să poată exporta și beneficia datorită prețului de monopol, dar și  pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului, ca să poată să-și plătească  trolii, comentatorii, televiziunile și multe alte articole de cheltuieli”, a spus Maia Sandu.

Șefa Guvernului i-a îndemnat pe toți producătorii de nuci și exportatori să iasă public și să spună cine le-a cerut mita.

Maia Sandu mai spune că polițiștii îi hărțuiau la comanda PDM și pe oamenii care beneficiau de ajutoare sociale și vindeau și nuci. Oamenii legii le cereau acestora să scrie reclamații pe companiile cărora le-au vândut nucile, pentru a demonstra că firmele nu dețin certificate de proveniență a nucilor.

Trebuie să se rezolve problema la Procuratură cu aceste dosare penale pentru contrabandă. Între timp, la vamă trebuie să se deschidă calea la aceste exporturi și trebuie să identificăm  metode de legalizare a procesului de vindere a nucilor și nu doar, oamenii ne spun și de pomușoare. Să-i aducem pe toți în câmpul legalității”, a adăugat Sandu.

 

Cmentariile sunt închise