§ GRĂDINIȚĂ REPARATĂ CU FINANȚARE JAPONEZĂ - BTV

GRĂDINIȚĂ REPARATĂ CU FINANȚARE JAPONEZĂ

Delegația oficială a Ambasadei Japoniei în Republica Moldova în vizită la Bălți. Scopul acesteia a fost ceremonia de finalizare a proiectului „Kusanone” implimentat în anul 2016  în instituția preșcolară nr.12 „Luceafărul” specializată pentru copii cu deficiențe de văz.  Suma grantului a fost de peste 80 de mii de dolari, din care s-a reparat acoperișul, s-au schimbat ușile, geamurile și  pavajul. De asemnea s-au procurat 6 calculatoare cu softuri speciale și echipament medical pentru recuperarea și diagnosticul văzului.

Administrația publică locală a alocat finanțe pentru reparația  blocului alimetar. Însă, primar de Bălți, Nicolae Grigorișin a menționat că personal va procura pentru grădiniță peste 20 de pătucuri în sumă de circa 50 de mii de lei.

Excelența Sa, Masanobu Yoshii, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova susține că, anual sunt acordate a câte 6-7 proiecte „Kusonone” pentru școlile, grădinițele și spitalele din țară.

Grădinița este frecventată de 120 de copii, deși capacitatea acesteia este de doar 110. Părinții sunt mulțumiți de condițiile în care cresc odraslele lor.

Ambasada Japonia a implementat în Republica Moldova aproape 50 de proiecte ce vizează domeniul învațamântului și sănătății. În anul 2012 Spitalul Municipal Clinic Bălți a obținut un proiect în sumă de 90-100 de dolari din partea Ambasadei, care din cauza tărăgănării va fi implementat abia în anul curent.

Comments

Comments are closed.