17 DEȚINUȚI DIN BĂLȚI AU FOST ELIBERAȚI

De la intrarea în vigoare a legii amnistiei, 17 deținuți de la  Penitenciarul nr. 11 din Bălți au fost eliberați. Totodată, Penitenciarul a formulat demersuri pentru aplicarea actului de amnistie pentru 26 de persoane deținute.

Informația a fost confirmată pentru BTV de către Serviciul de presă al Departamentului Instituții Penitenciare.  Aceeași sursă a menționat că până în prezent, pe țară au fost eliberați 127 de deținuți.

Potrivit legii, circa 1700 de deţinuţi vor fi amnistiaţi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova.

În data de 14 noiembrie 2016, au fost prezentate pentru examinare în instanța de judecată, demersuri în privința a 993 de deținuți.

Potrivit autorilor, actul de amnistie constituie o modalitate de prevenire şi reparare a prejudiciului suportat din cauza condiţiilor rele de detenţie, dar şi o măsură de depopulare a penitenciarelor.

Amnistia poate fi aplicată numai față de persoanele care nu se fac vinovate de comiterea unor infracțiuni grave, au frecventat cursurile de reabilitare și reeducare și prezintă un risc minim de recidivă. Legea nu presupune eliberarea înainte de termen a persoanelor condamnate pentru corupţie.