Andrei Spînu presupune că prețul la energie electrică ar putea trece de trei lei, acesta fiind un scenariu „optimist”

Vice-premierul Andrei Spînu presupune că prețul energie electrice ar putea trece de trei lei.

Potrivit lui, acesta ar fi unul din scenariile optimiste, întrucât țările din regiune achită un tarif de trei, patru ori mai mare decât R. Moldova, transmite agora.md. Presupunerile au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal Tv.

 „În același timp când ne uităm la vecini, prețul la energie electrică este de câteva ori mai mare. Suntem în discuții ca să găsim soluții, ca să nu permitem o creștere galopantă, mă refer la dublarea, triplarea tarifelor la energie electrică. Am discutat și cu companiile din domeniul energetic, am discutat și cu ANRE să vedem dacă mai putem aștepta un pic dacă ar fi o soluție ca să avem același preț la energie electrică. O decizie finală trebuie luată în următoarele zile sau la sfârșitul săptămânii viitoare”, a menționat Spînu. 

Întrebat dacă tariful la energie electrică ar putea trece de trei lei, ministrul i-a dat dreptate moderatorului.

„Acesta este un caz optimist. Prețul în regiune este de trei, patru ori mai mare. Cred că ar fi rațional ca aceste devieri negative pe care le-au acumulat companiile în această perioadă de iarnă să fie recuperate pe o perioadă mai lungă de timp. ANRE trebuie să facă calculele, am rugat companiile să facă niște simulări să vedem care poate fi tariful”, a explicat vice-premierul.

Precizăm că, la 10 ianuarie curent,  Premier Energy s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, iar dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh ar putea ajunge la 2,79 lei.

Compania a explicat ulterior că majorarea tarifului la energia electrică are legătură cu creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale la nivel mondial, menționând că în aceste condiții sunt înregistrate devieri negative.

Amintim că, la 24 ianuarie curent, furnizorul de energie electrică din nordul țării, a venit cu o solicitare de majorare a tarifelor la energia electrică  pentru consumatorii din raioanele de nord, solicitarea fiind de a majora tariful până la 2,45 lei/kWh.

Andrei Spînuprețul la energie electricăscenariu optimisttrece de trei lei
Comments (0)
Add Comment