Candidata opoziției din Belarus cere UE să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale

Candidata opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a făcut un apel către Consiliul European pentru a nu recunoaşte alegerile prezidenţiale „frauduloase” desfăşurate la 9 august în Belarus, în urma cărora Aleksandr Lukașenko a fost reales pentru a a șasea oară președinte şi le-a cerut ţărilor europene să respecte opţiunea poporului belarus, informează Agerpres.

Criza actuală din Belarus face obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, ce are loc miercuri, prin videoconferinţă.

„Vă cer să nu recunoaşteţi aceste alegeri frauduloase. Domnul Lukaşenko şi-a pierdut întreaga legitimitate în ochii naţiunii noastre şi ai lumii”, a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un mesaj video adresat liderilor statelor UE şi difuzat pe YouTube.

Tihanovskaia a adăugat că ea este câştigătoarea îndreptăţită a scrutinului prezidenţial din 9 august şi că doreşte ca noile alegeri să fie organizate sub un fel de supraveghere internaţională.

Sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” s-a vrut a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, dar a reușit să fie cea mai mare demonstrație din istoria postsovietică a Belarusului.

Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%..

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară

Sursa: digi24.ro

alegerile prezidențialecandidata opozițieiUEБеларусь