ÎȘI PUN VIAȚA ÎN PERICOL DIN CAUZA CĂ NU CUNOSC LEGISLAȚIA MUNCII

Se lasă exploatați la locul de muncă și riscă să fie accidentați din cauza că nu cunosc legislația muncii. Este cazul mai multor salariați din Bălți. Potrivit șefului Inspecției Teritoriale a Muncii din Bălți, Ion Procopciuc, acest lucru se întâmplă din motiv că angajatul, adesea, nu cunoaște prevederile legislației și îndeplinește unele servicii în detrimentul său.

Noi nu avem o unitate specială pentru a consulta și a îndruma salariații sau agenții economici în ceea ce privește respectarea legislației muncii sau executarea legislației. Cu toate acestea, Inspecția Muncii, acordă astfel de consultări zilnic în cadrul audiențelor. Orice inspector acordă consultări atât salariaților, cât și angajatorilor”.

Tot din cauza lipsei de informare, la sfârșitul anului 2015, o tânără din Bălți a avut de suferit în urma unui accident de muncă, după ce peste ea a căzut un container de aproape 100 de kilograme. Ion Procopciuc, a accentuat că victima ar fi putut refuza îndeplinirea serviciului solicitat de către angajator, odată ce condițiile de îndeplinire a acestuia nu corespundeau normelor de siguranță în muncă.

În consecință, vinovat de accident se face atât angajatorul, cât și salariata, deși cea din urmă s-a ales cu ambele picioare fracturate.