Italia, țara de refugiu pentru infractorii condamnați în România

Italia pare să fie, în ultima vreme, țara de refugiu pentru infractorii judecați sau condamnați în România.

Cererile de extrădare sunt respinse rând pe rând, ori oficialii noștri trebuie să vină cu solicitări suplimentare, scrie stirileprotv.md.

Chiar joi, Curtea de Apel București a emis un ordin european de anchetă și le-a cerut procurorilor din peninsulă să-l audieze iar pe Mario Iorgulescu în spitalul în care ar fi internat, înainte să-i decidă soarta, într-un proces cu acuzații de violență.

Deocamdată, italienii nu se grăbesc să îl trimită în România, deși pe numele lui a fost emis un mandat de arestare și nu este singurul caz.

Justiția italiană a refuzat deja să îi extrădeze în România pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată definitiv la patru ani de închisoare și pe omul de afaceri Dragoș Săvulescu, care ar avea de executat cinci ani de închisoare după ce a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație. În ambele cazuri, judecătorii au apreciat că își pot ispăși condamnările în țara în care s-au stabilit după ce au fost dați în urmărire internațională.
Autoritățile judiciare italiene au dat deja de înțeles că nu sunt dispuse să dea curs cererilor oficiale formulate de justiția de la București pentru extrădarea unor personae condamnate definitiv sau pe numele cărora există mandate de arestare preventivă. Judecătorii din peninsulă au decis ca pedespele să fie executate acolo, ba chiar au fost situații excepționale în procedura cooperării internaționale în care au modificat pedepsele.

Coincidență sau nu, dar și miliardarul Ioan Niculae a ajuns în peninsulă cu doar câteva zile înainte de finalul procesului sau de corupție, în care procurorii au cerut pedepse maxime pentru acuzațiile de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și spălare de bani. Proprietarul companiei InterAgro, dar și al echipei de fotbal Astra Giurgiu va primi decizia judecătorilor Curții de Apel București peste mai puțin de două săptămâni într-un spital din Milano, acolo unde, susțin apropiații săi, s-ar fi internat.
Alex Morărescu, avocat: „Judecători ai altor sisteme de drept apreciază că este necesară o inserție socială rapidă a persoanelor condamnate la închisoare în România și din această perspectivă, prezența lor în societate și în peisajul economic este benefic țării respective.”

În schimb, în Marea Britanie, omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamant definitiv la șapte ani de închisoare, încearcă să convingă judecătorii să nu îl trimită în țară și continuă să susțină că a fost victima unor abuzuri.
Pe lista celor căutați, apare și Alexander Adamescu, fiul răposatului multimilionar Dan Adamescu, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă într-un dosar de corupție.

Alex Morărescu, avocat: „Fiecare își încearcă șansa, fiecare consideră că pedeapsa în regim de detenție este nemeritată și atunci încearcă să uzeze de o abordare diferită cu privire la reeducare, la reintegrare în societate.”

Este căutat și prințul Paul al României, condamnat de curând la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, dar care nu a fost încă localizat. La fel se întâmplă și cu oamenii de afaceri Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein. În cazul celor doi israelieni, autoritățile din țara natală nu au declanșat încă nicio procedură de capturare și extrădare, care ar putea dura ani de zile, iar la finalul ei s-ar putea decide ca ambii să își execute pedepsele într-o închisoare israeliană.

Italiațara de refugiu pentru infractorii condamnați în România