Mesajul Maiei Sandu, în contextul tensiunilor din Ucraina: „Evoluțiile care vor urma pot influența mersul lucrurilor în țara noastră”

Șefa statului a venit cu un discurs adresat cetățenilor în contextul tensiunilor de la hotarul de est al Ucrainei. Maia Sandu a reiterat că R. Moldova este o țară pașnică, dar a atras atenția că evoluțiile care vor urma ar putea influența mersul lucrurilor în țara noastră, transmite agora.md. 

„R. Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina. Susținem suveranitatea și integritatea Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internațioanle pentru soluționarea crizei. Îndemn liderii țărilor implicate în acest conflict să acționeze cu înțelepciune pentru a evita violențele sau vărsările de sânge. Chiar și în cele mai tensionate momente există loc de dialog”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a reiterat că a obținut votul cetățenilor promițându-le să facă din R. Moldova o țară europeană, care înseamnă prosperitate economică și respect pentru libertatea fiecărui om. Președinta a punctat că este de muncit la acest capitol, dar se poate face dacă este loc de pace.

„Acțiuni, precum cele pe care le vedem în Ucraina, găsesc teren fertil pe fondul fricii și dezbinării societății. Cele mai eficiente arme de luptă sunt curajul, unitatea și înțelepciunea. Cu frică și dezbinare nu se poate construi o societate unită. Trăim cu toții în această țară, iar pacea ne vizează pe fiecare. Suntem cu toții oameni pașnici cu dorință de prosperitate”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că în R. Moldova sunt viziuni diferite despre criza de securitate din regiune. Potrivit ei, unii sunt speriați. În acest sens, orice conflict armat generează propagandă, care poate semăna frică în societate. Astfel, șefa statului a solictat instituțiilor statului să monitorizeze instituțiile media, iar cele din urmă să fie responsabile.

„La fiecare întâlnire bilaterală am subliniat importanța păcii. Am primit susținere. Acum obiectivul nostru este să menținem stabilitatea în țară și calmul cetățenilor noștri. Urmărim atent situația, iar institutele statului sunt gata să acționeze. Reiterăm apelul Ministerului de Externe de a evita călătoriile în regiunile din estul Ucrainei. Suntem pregătiți să sprijinim cetățenii ucraineni în cazul în care vor avea nevoie de ajutor”, a subliniat președinta.

În finalul discursul, Maia Sandu a accentuat că evoluțiile de ieri din Ucraina și cele care vor urma, pot influența mersurile lucrurilor în țara noastră.

Stimați cetățeni, R. Moldova este o țară pașnică. Evoluțiile de ieri și cele care vor urma pot influența mersurile lucrurilor în țara noastră. Noi nu ne oprim din ceea ce ne-am propus, să construim un stat pentru cetățeni. Vom lucra pentru a crește bunăstarea oamenilor. Vom consolida democrația și guvernarea transparentă. Reiterăm angajamentul de a oferi cetățenilor un viitor european”.

mesajul Maiei Sanduțară pașnicătensiunilor din UcrainaМолдова
Comments (0)
Add Comment