Moldovenii ar putea primi pensii din Italia și Grecia. Acordurile în domeniul securității sociale, ratificate

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Moldovenii care sunt angajați în câmpul muncii sau care au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Italiei sau Greciei, vor putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vârstei de pensionare. Acordurile în domeniul securității sociale au fost aprobate în două lecturi de parlamentari, se arată în comunicatul emis de Parlamentul Republicii Moldova.

Mai mult decât atât este vorba despre Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 și Acordul în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.

Astfel documentele stabilesc un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova.

Menționăm faptul că în  baza acordurilor menționate, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

În contextul dat conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoanele date vor putea beneficia de prestațiile dobândite în statele în care și-a desfășurat activitatea de-a lungul mai multor ani, pe teritoriul statului de domiciliu.

 

GreciaItaliamoldovenioensii
Comments (0)
Add Comment