Numărul refugiaților în R. Moldova este în scădere datorită transportării acestora direct la frontiera cu România

Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea a declarat că datorită deciziei de a prelua direct refugiații din punctele de trecere a frontierei și transferul acestora spre țările europene, numărul refugiaților din Ucraina care rămân la noi în țară este în scădere, transmite agora.md. 

Secretarul general a mai declarat că în perioada 8-11 martie au fost efectuate 189 de curse rutiere, dintre care opt pe parcursul zilei de azi. În total în perioada menționată au fost transferați cu autocarele și autobuzele aproape 6.000 de persoane.

În ultimele trei zile trenurile au transportat în România 2.844 de refugiați. Și pe cale aeriană în ultimele patru zile au ajuns în Israel, Bulgaria și Turcia – 883 de persoane refugiate.

Pe parcursul zilei de astăzi sunt planificate trei zboruri spre Frankfurt, Istanbul și Tel Aviv.

Udrea a mai menționat că, pe 12 și 13 martie vor fi organizate încă patru curse aeriene spre Germania, Turcia, Spania și Polonia.

Secretarul informează că refugiații care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova și intenționează să migreze spre o altă țară au posibilitatea de a se înregistra prin completarea formularului online, accesând pagina Autorității Aeronaute Civile.

Solicitările sunt prelucrate într-o bază de date care va furniza informații în timp real despre posibilitatea operării în cel mai scurt timp a zborurile de evacuarea.

În acest momente în Republica Moldova se află 131.221 de refugiați din Ucraina, numărul fiind în scădere față de cel anunțat ieri.

Udrea a adăugat că, al această de oră sunt 93 de centre autorizate funcționale, dintre care 39 în municipiul Chișinău. Numărul total de locuri disponibile este de 3.811.

Potrivit autorităților, astăzi Centrul Unic de Gestionare a Crizei facilitează și asigură cu hrană circa 4.825 de persoane.

De asemena pe parcursul zilei de astăzi va fi finalizată procedura de instalare a 20 de semene de circulație pe traseele naționale care direcționează refugiații din Ucraina spre punctele de trecere a frontierei ale Moldovei cu  România.

Urmărește-ne pe Telegram 

Dumitru Udrearefugiați din UcrainaRomâniatransportatori
Comments (0)
Add Comment