Secții pline cu infectați. Sunt internate familii întregi

După un sezon estival cu puține restricții, secțiile de terapie intensivă din spitalele din țară s-au umplut până la refuz. Statisticile arată că tot mai multe persoane pierd lupta cu noul coronavirus. Medicii susțin că pacienții care ajung să dezvolte forme severe ale bolii au ignorat unele simptome sau s-au tratat pe apucate, transmite  Publika.md.

 Drept rezultat, toate cele 47 de paturi din secția de terapie intensivă a institutului de Medicină Urgentă din Capitală sunt ocupate, iar dintre toți pacienții internați, doar o singură persoană este vaccinată.

„Pacienții care se află în reanimare sau terapia intensivă este între una grav până la una critică. Mulți pacienți sunt conectați la ventilație pulmonară neinvazivă până la ventilație pulmonară artificială. Sunt tot mai mulți pacienți tineri, din păcate. Probabil, tinerii au rămas cei nevaccinați”, a declarat Ivan Cîvîrjîc, şeful secţiei COVID, institutul de Medicină Urgentă.

Virusul afectează sănătatea indiferent de vârstă, iar unii bolnavi nu scapă de el nici după două săptămâni de internare. Asta și din cauza unor medici, care nu se conduc după protocol atunci când prescriu tratamentul la domiciliu.

„Din păcate și îmi pare rău să spun asta mulți colegii care tratează COVID nu o fac după protocolul național. Sunt unele tipuri de medicamente care nu trebuie să fie administrate pacienților la domiciliu, însă mulți nu o fac. Asta-i un mesaj de strigăt. Din cauza acestui tratament aberant pacienții ajung în reanimare”.

Nici la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” situația nu este una mai ușoară. Potrivit șefului secției COVID, Alexandru Botizatu, în fiecare zi moare câte un pacient.

Asta în condițiile în care mulți pacienți care ajung să fie intubați nici măcar nu cred în existența noului coronavirus.

„Pacienții ajung la spital cu saturația de 60-70, ceea ce este practic pericol de viață. Anul trecut, nu se înregistrau astfel de pacienți. 

Și acești pacienți nu cred că există COVIDUL. Acest lucru îi face să fie mai indiferenți de evoluția boli”, a precizat Alexandru Botizatu, şeful secţiei Terapiei Intensivă COVID, Spitalul Republican”, a menționat şeful secţiei COVID, institutul de Medicină Urgentă.

În ultima perioadă, tot mai des ajung să fie internate familii întregi.

„Sunt internate familii întregi. Copilul la spitalul pentru copii, soțul la noi, soția în alt spital. Tot mai mulți sunt internați cu rudele. Aproape toți sunt nevaccinați”, a relatat Alexandru Botizatu.

În prezent, în spitalele din țară se tratează de COVID aproape două mii de persoane, dintre care 162 sunt în stare extrem de gravă și 13 sunt intubați.

familiiinternatepaciențiSecții pline