Un agent economic din Capitală vindea mezeluri contrafăcute de peste 1 milion lei

Un grup de persoane care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat a fost deconspirat de oamenii legii.

În perioada anilor 2017 până  în prezent, în mod direct cât şi prin intermediul unor persoane interpuse, de comun acord cu alte companii şi persoane fizice, în scopul obţinerii unui profit ilicit în urma eschivării de la achitarea impozitelor şi taxelor de la bugetul public național în proporţii deosebit de mari, prin falsificarea documentelor contabile şi introducerea datelor denaturate au tăinuit veniturile obţinute din comerţul angro şi cu amănuntul a mărfurilor, preponderent a produselor alimentare, mezeluri din carne, fără contabilizarea operaţiunilor economice efectuate şi eliberarea bonurilor de plată, transmite Știri.md.

Agentul economic îşi desfăşoară activitatea de import a produselor alimentare, în special produse din carne, fabricarea producției de mezeluri, comerţul atât angro cât şi cu amănuntul. Astfel, mezelurile sunt comercializate pe teritoriul țării contra bani în numerar cât şi prin virament.

Întreprinderea îşi desfăşoară activitatea în municipiile Chişinău și Bălţi, unde sunt amplasate oficiile, secțiile de producere, magazinele cu drept de comercializare şi depozitele acestora, depozite frigorifice.

În anul 2018, procurorii au remis cauza penală pentru evaziune fiscal în instanţa de judecată, agentul economic fiind pedepsit penal cu achitarea amenzii de până la 2.000.000 de lei.

Ulterior, s-a stabilit că factorii de decizie a întreprinderilor nominalizate, continue să-şi desfăşoare activitatea infracțională folosind diferite scheme infracționale.

În urma măsurilor speciale de investigație efectuate, au fost ridicate peste 1.200 facturi fiscale falsificate, fapt prin care demonstrează acțiunile infracționale și activitatea tenebră a agentului economic.

Astfel, a fost pornită încă o cauza penală conform art.361 alin.(2) lit.b) Cod Penal ”Confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false”.

La data de 25 septembrie, polițiștii, sub conducerea  Procuraturii Chișinău, cu suportul ofițerilor de la BPDS „Fulger”,  experți din cadrul Centrului Tehnico – Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, dar și specialiști în cadrul ANSA, au descins în 10 adrese la întreprinderea de bază cât și la alți contraagenți ce procurau marfă fără eliberarea actelor de proveniență, amplasați în municipiile Bălți, Cahul și orașul Edineț.

Ca urmare a efectuării perchezițiilor au fost stabilite şi ridicate comercializarea mărfuri în lipsa certificatelor de conformitate şi a documentelor de provenienţă legală, carne în asortiment și mezeluri de origine autohtonă și ucraineană în lipsa documentelor de proveniență în cantitate de 42.200 k, echivalentul a 1.644.930 lei.

Totodată au fost depistate și ridicate mijloace bănești necontabilizate în sumă totală de 30.000 lei, înscrisuri de tip ciornă, suporturi informaționale cu toată contabilitatea tenebră pe anii 2017 – 2019, comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat precum şi modificarea intenționată a datelor de producere care ulterior, fiind repartizate pe întreg teritoriu ţării agenţilor economici spre realizare, primirea salariului lunar în plic şi anume 50 % din suma salariului nefiind oficial declarat în evidenţa contabilă, astfel, eschivându-se de la achitarea impozitelor pe venit.

Persoanele responsabile riscă închisoare până la 5 ani, iar persoana juridică riscă amendă de la 500.000 la 800.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită  activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigații și de urmărire penală necesare documentării cazului, stabilirii rolurilor figuranților, acumulării probelor ce ar prezenta interes pentru cauza penală.

bugetul de statcapitaladaunemezeluri contrafacute