Din bugetul statului pentru ajutoarele de șomaj au fost transferați 23 milioane de lei

CNAS a transferat banii pentru ajutorul de șomaj. E vorba de 23 de milioane de lei pentru circa 2.400 de șomeri și alți peste 10.800 de beneficiari, care, începând de mâine, ar urma să primească câte 2.775 de lei pentru pierderile înregistrate în perioada stării de urgență, relatează agora.md

La fel, potrivit CNAS, a fost efectuat transferul pentru alte prestații sociale, precum alocaţii de stat pentru  merite deosebite, alocaţii lunare de stat, compensaţii băneşti lunare în schimbul asigurării cu produse alimentare, compensaţii participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl, pensii, ajutor social și ajutor în perioada rece a anului.

Amintim că în urmă cu câteva zile CNAS a anunțat că titularii de patente și persoanele care desfășoară activitate individuală de întreprinzător și de achiziție a produselor agricole vor putea primi ajutorul de șomaj unic în sumă de 2.775 lei, începând cu 12 mai. Serviciul Fiscal de Stat anunță că banii pot fi luați de la orice oficiu poștal cu buletinul de identitate.

Precizăm că pe data de 5 mai curent, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a stabilit că în perioada stării de urgenţă, anumite tipuri de antreprenori vor beneficia de ajutorul de şomaj unic în valoare de 2.775 lei. Mai exact, e vorba de titularii patentei de întreprinzător eliberate, conform legii cu privire la patenta de întreprinzător nr.93/1998, care deţin patenta valabilă la data declarării stării de urgenţă,  persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, precum și cele care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal.

Condiţia de acordare a ajutorului de şomaj unic este ca persoana să nu fi realizat venit asigurat în luna martie 2020. Ajutorul de şomaj unic se stabileşte de către Casa Naţională de Asigurări Sociale și nu este nevoie de depus o cerere pentru acordarea ajutorului.

Casa Naţională de Asigurări Sociale va efectua transferul mijloacelor băneşti pe data de 12 mai şi, din această dată, beneficiarii pot să se adreseze la orice oficiu poştal cu buletinul de identitate.

Sumele ajutorului de şomaj unic se vor achita beneficiarilor pînă la data de 30 iunie 2020.

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat recent că pe parcursul lunii aprilie, 7.720 de persoane au solicitat ajutor de șomaj în cuantum de 2.775 lei, în baza Dispoziției CSE din 10 aprilie.

Sursa: agora.md

ajutorbaniCNASșomaj