Imaginile șocante ale unei tragedii petrecute în arest: un ofițer face salutul nazist. Ce fac ceilalți polițiști în acest timp

Soția unui bărbat slovac care a murit în custodia poliției belgiene a cerut o nouă anchetă, după apariția unor noi imagini șocante surprinse de camerele de supraveghere în timpul reținerii.

Jozef Chovanec a fost arestat pe aeroportul din Charleroi, în 2018, după ce a provocat un incident în avionul în care se afla. În timp ce a fost reținut, bărbatul a început să se lovească cu capul pe peretele celulei, până la sângerare. Ulterior, câțiva ofițeri sunt filmați în timp ce îl pun la pământ. Chovanec a fost dus la spital, dar a intrat în comă și a murit a doua zi.

În noile imagini surprinse din celulă se vede cum mai mulți ofițeri râd în timpul incidentului, în timp ce unul dintre ei a făcut salutul nazist. Un alt ofițet a fost filmat stând pe cutia toracică a lui Chovanec timp de 18 minute, potrivit BBC NEWS.

Moartea sa este acum comparată cu cazul lui George Floyd, bărbatul din SUA care a murit în mai, după ce un ofițer de poliție a stat cu genunchiul pe gâtul său, în ​​timpul arestării.

„Vreau să știu ce s-a întâmplat și de ce poliția s-a comportat în acest fel”, a declarat Henrieta, soția bărbatului, pentru Het Laatse Nieuws, publicația locală care a obținut imaginile.

Chovanec deținea o companie de recrutare a muncitorilor constructori slovaci pentru companii belgiene și călătorea frecvent între cele două țări.

Familia nu bănuiește care a fost motivul comportamentului său neobișnuit din timpul arestării, iar la autopsie s-a descoperit că nu consumase droguri sau alcool.

„S-a întâmplat ceva cu soțul meu, nu se simțea bine, dar poliția l-a ignorat pe soțul meu toată noaptea”, a spus Henrieta Chovancova. „Când au văzut că sângerează ar fi trebuit să-i acorde primul ajutor. În schimb, s-au așezat pe el… Nu a putut respira cum trebuie.”

La doi ani de la moartea bărbatului, o anchetă a poliției este încă în curs, iar soția a solicitat ddesemnarea unui nou judecător.

Un purtător de cuvânt al parchetului din Charleroi a declarat că toți ofițerii implicați în incident au fost interogați, dar „din cauza crizei provocate de pandemia de Covid-19 a existat o întârziere”.

Între timp, un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru presa locală că ofițerul care a prezentat salutul nazist va fi demis pe data de 20 august.

Sursa: digi24.ro

ancheteBelgiadecesemort in arestsalutul nazist