Ion Chicu: Sperăm să nu fie noi cazuri confirmate, dar speranța noastră este foarte, foarte mică

Noi măsuri de prevenire a infectării cu COVID – 19

“Sperăm să nu fie noi cazuri confirmate, dar speranța noastră este foarte, foarte mică. Cel mai probabil vor fi și alte cazuri.” Premierul a făcut declarația la un briefing de presă, după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru situații excepționale.

“Luni seara, la miezul nopții se sistează total traficul aerian. Este o măsură absolut necesară și din păcate trebuie să o implementăm. Se sistează posibilitatea de traversare a hotarelor terestre a RM de către cetățenii străini, cu excepția persoanelor diplomatice sau a celor care însoțesc mărfuri. De mâine, 16 martie, se va sista activitatea punctelor comerciale cu amănuntul, pe tot teritoriul țării, cu excepția farmaciilor sau a entităților care comercializează produse alimentare și stațiile PECO. Măsura e valabilă până în 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Își sistează activitatea barurile și restaurantele, care pot presta doar servicii de catering. Se închid piețele, indiferent caracterul și specificul mărfurilor”, a spus Chicu.

Premierul a vorbit și despre posibilitatea altor restricții.

“S-a discutat despre sistarea transportului public interurban. Nu s-a luat încă o decizie, dar o să o anunț în orele următoare”, spune premierul. Totodată, șeful Guvernului a recunoscut că în cazul agravării lucrurilor, Moldovei îi va fi foarte greu să facă față acestei provocări.

“Am discutat cu colegii din medicină. Toți sunt de părere că săptămâna viitoare este un critică pentru RM. În funcție de modul în care ne mobilizăm dacă această epidemie va căpăta amploare sau o vom putea controla și stăpâni. Săptămâna viitoare e decisivă. Mai departe va fi foarte și foarte greu de luptat cu consecințele”, a punctat șeful Cabinetului de Miniștri.

Amintim că azi Guvernul României a dat curs solicitării autorităților RM de a livra stoc de mediamente pentru lupta cu noul coronavirus.

Sursa: independent.md

cazuri confirmatecoronavirusIon Chicu