Șeful ANSP: Peste 30.000 de moldoveni s-ar putea îmbolnăvi până la sfârşitul lunii mai

Va trebui să stăm acasă şi de Paști, şi de Blajini. Cel puţin asta a anunţat directorul ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Publika Report.

Oficialul a precizat că, potrivit celui mai sumbru scenariu, peste 30 de mii de oameni din Moldova s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19 până la sfârşitul lunii mai.

Furtună a mai declarat că, în scurt timp, am putea ajunge la răspândire comunitară a virusului.

“O să ne pomenim în ziua când de la răspândirea locală extinsă o să trecem la răspândirea comunitară. Deci, nu vreau să folosesc acest cuvânt, dar din punct de vedere epidemiologic vom avea un haos în transmitere”, a menționat directorul ANSP.

Nicolae Furtună accentuează că evoluţia bolii este fulminantă la persoanele cu boli cronice.

Directorul ANSP a solicitat cetăţenilor să nu-şi rişte sănătatea şi să stea acasă în perioada sărbătorilor pascale.

“Să rămâneţi acasă, să renunţaţi la Paști, la Paştele Blajinilor, nu ca şi concept, dar ca măsură impusă pentru acea perioadă. Da, era primit la moldoveni ca oamenii să meargă din casă în casă, să ciocnească ouă roşii, să bea şi să mănânce la nesfârşit. O să renunţăm la tradiţia asta, o să rămânem acasă între patru pereţi ai noştri, împreună cu familia, ca să reduc din riscuri. O să renunţăm la Paştele Blaijinilor să demonstrez modă, mă iertaţi şi nu mă judecaţi pentru asta, să renunţăm la modă şi la pomene şi să ne ducem, după ce se linişteşte situaţia, la morminte”, a declarat Nicolae Furtună.

Nicolae Furtună a mai menţionat că, în prezent, toţi medicii şi toate spitalele s-au reprofilat pentru lupta cu noul coronavirus şi că testele pentru depistarea COVID-19 vor fi efectuate în opt laboratoare, inclusiv la Tiraspol şi în două clinici private.

Sursa:publika.md

coronavirusîmbolnăvireMAImoldoveniNicolae FurtunăȘeful ANSP