La Bălți a început campania de imunizare împotriva gripei sezoniere

Municipiul Bălți a primit zece mii de doze de vaccin antigripal. Informația a fost confirmată de către șeful Centrului de Sănătate Publică, Veaceslav Chișlari. Vaccinurile au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare din teritoriu. Opt mii de doze au fost repartizate Centrului medicilor de familie, care a început deja campania de imunizare împotriva gripei sezoniere. Anunțul a fost făcut de șefa serviciului sănătatea al municipiului Bălți, Feodora Rodiucova, care a specificat cine sunt primii pe lista de imunizare.

„Primii beneficiari sunt lucrătorii medicali, din instituțiile de asistentă socială, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, persoanele care suferă de boli cornice. Copii pot primi vaccinul doar după împlinirea vârstei de 9 ani. Doritorii, pot primi vaccinul gratuit dacă se vor adresa medicului de familie și acesta va permite administrarea dozei.”

Feodora Rodiucova a adăugat că, vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă si recomandă tuturor celor, care se încadrează în categoriile cu risc sporit de îmbolnăvire, să solicite vaccinarea, care este gratuită.

„Îndemn angajații primăriei să se vaccineze. Datele din anii precedenți, demonstrează că vaccinul reduce riscul apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă.”

În total, Republica Moldova a primit 200 de mii de vaccinuri antigripale. Lotul a fost oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health”.Vaccinul este produs în China, fiind precalificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi conţine tulpinile virusurilor gripale tip A şi tip B. Specialiştii precizează că vaccinul protejează doar de gripa sezonieră şi nu de alte infecţii respiratorii virale acute.