Săptămâna viitoare va fi plătită, chiar dacă e declarată liberă pentru bugetari

Zilele din perioada 30 martie – 3 aprilie, declarate oficial libere în contextul măsurilor de combatere a COVID-19, vor fi incluse în tabelul de evidență a timpului de lucru și de calculare a salariului pentru lunile martie și aprilie ca zile prezente la lucru.

Decizia a fost luată astăzi de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Totodată, aceste zile nu se consideră de odihnă pentru salariații care în perioada respectivă se află în concediu; sunt în regim de staționare, conform ordinului dispus de angajator; vor activa, la decizia angajatorului la domiciliu, în scopul asigurării activității stringente a unității; vor asigura activitățile de calculare a salariilor pentru luna martie; vor asigura funcționarea sistemului trezorerial.

Totodată, potrivit deciziei comisiei, conducătorii unităților din sectorul bugetar vor avea dreptul să stabilească durata concediilor anuale ale salariaților, să recheme salariații din concediul anual de odihnă/neplătit/ de studii; să repartizeze timpul de muncă în cadrul săptămânii, dar și să atribuie angajaților exercitarea unor activități sauatribuții de prevenire și combatere a răspândirii infecției COVID-19, neindicate în funcțiile și atribuțiile entității.

Comisia a mai decis că, în perioada stării de urgență, se sistează internările programate în instituțiile medico-sanitare indiferent de forma juridică de proprietate și organizare.

Prin aceeași decizie, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mil. lei, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor.

Totodată, Ministerului Afacerilor Interne i s-a permis achiziționarea, utilizând procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, a produselor antiseptice și a echipamentelor de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției COVID-19, în sumă de până la 1 milion de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Comisia pentru Situații Excepționale a mai autorizat doură curse aeriene charter care vor aduce cetățeni moldoveni de peste hotare: ISRAIR AIRLINES, din 30 martie, TEL-AVIV – CHISINAU – BUCURESTI și AIR MOLDOVA, din 1 aprilie, CHISINAU – NICE – CHISINAU.

Sursa: jurnal.md

bugetaricoronavirusodihnasalariulsăptămâna