Din 2014, în Moldova, veniturile la buget din accizele la tutun şi produsele din tutun s-au dublat, crescând, de la 1 miliard, la 2 miliarde de lei. Potrivit Infotag, aceste date au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc, luni, în cadrul conferinţei e-TAXON`20.
El a comunicat despre conceptul de politică fiscală pentru 2021, aflat în pregătire la Minister, al cărui proiect prevede o creştere a accizelor la benzină cu 9-10%; pentru produsele din tutun – cu 15%; pentru alcool – cu 5%.
Secretarul a spus că în 2019 au fost aduse modificări legislaţiei: accizele la tutunul tăiat şi produsele pentru sistemele de încălzire a tutunului au fost modificate şi majorate.
„Această decizie a condus la faptul că accizele la produsele pentru sistemele de încălzire a tutunului în Republica Moldova au depăşit nivelul din majoritatea ţărilor europene, iar acum Moldova este în frunte, în ceea ce ţine de acest indicator.
Noroc a mai spus că Moldova are faţă de Uniunea Europeană obligaţia de a majora, către anul 2025, acciza la ţigări, până la 90 de euro pentru 1.000 de bucăţi în timp ce acum aceasta este de 35 de euro.
Potrivit secretarului ministerului, Moldova nu va putea îndeplini această obligaţie din cauza situaţiei economice nefavorabile.
„Avem destule argumente pentru a apela la UE cu cerere de a purta negocieri şi de a amâna termenele de executare a acestor angajamente”, a spus Noroc.
Sursa: infotag.md