Apă cu sânge și venin

135

Locuitorii din satul Heciul Nou, raionul Sîngerii se arată nemulțumiți de construcția noului apeduct dar și calitatea apei venită din Nistru. În timp ce unii vor să revină la tradiționalele fânti, alții salută ideia primăriei care a pus în aplicarea construcția noii rețele de aprovizionare cu apă. Cu această ocazie, reprezentanții primăriei și consiliului raional au convocat o adunare, cu participarea celor două tabere.

Sătenii revoltați spun că au suportat cheltuieli suplimentare pentru a se conecta la rețea.

”Ei ne spun că au câștigat acest grant în 2014. Nu au organizat nicio adunare în acest sens, pentru a informa lumea. Să ne informeze cine a implimentat acest proiect, cine execută lucrările de construcție a apeductului.  Deci această apă pentru noi este: ,,apă cu venin, apă cu sânge”.

”O mie de lei contribuția la proiect și 1750 de lei conectarea la apeduct. În această sumă intră lucrările: contorul costă atât, filtrul costă atât instalarea contorului la fel. Omul care execută lucrările trebuie plătit”.

Deși unii se plâng pe costul lucrărilor sau contribuția, pe care a oferit-o satul în proiect apeductului Soroca-Telenești, alții vor să revină la apa din fântânile arteziene.

”Apa nu e bună, are un miros. Trebuie să o bem, căci alta nu este”.

Președintele Raionul Sîngerei, venit la întrunirea locuitorilor din Heciul Nou a prezentat un șir de cifre care demonstrează că apele subterane se epuizează.

”Analiza din puț arată că  cantitatea de nitrați în fântână este depășită de 3-5 ori.  Am permis consumul de apă din aceste puțuri pentru că satul nu avea apă. Acum aveți apă mai bună. Vă înțeleg că nu vă puteți adapta la ea. Apa care ați folosit-o este dăunătore. Dar nici nu o aveți”, a precizat președintele consiliului raional.

Populația comunei Heciul Nou este de 2700 de persoane.

Cmentariile sunt închise