Apartamentele s-au scumpit în septembrie cu circa 1.000-2.000 de euro

În luna septembrie 2021, valoarea medie pe piaţă a unui metru pătrat de spaţiu locativ în apartamentele din municipiul Chişinău a crescut cu 19-21 de euro, comparativ cu luna precedentă.

Datele Bursei imobiliare Lara arată că aceasta este o scumpire cu 3-4% şi este cel mai mare salt din acest an şi din ultimii ani. Totodată în nouă luni ale acestui an preţul mediu al spaţiului locativ a crescut cu circa 7%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Cel mai mare preţ din ultimii şase ani 

Cel mai mult a săltat preţul apartamentelor vechi din capitală, cu 21 de euro pentru un metru pătrat sau cu circa 4%: de la 526 euro la 547 euro. Este cel mai mare preţ din ultimii şase ani, arată datele bursei Lara. Ultima dată când un preţ mai mare, de 551 euro pentru un metru pătrat se înregistra în septembrie 2015.

În cazul unui apartament cu 50 metri pătraţi apoi costul mediu a crescut cu peste o mie de euro, iar dacă suprafaţa ajunge la circa 100 de metri pătraţi apoi costul mediu a crescut cu aproximativ 2.000 de euro.

Scumpirea a avut loc după o stagnare de patru luni în acest. Cele mai mari preţuri a spaţiului locativ de pe piaţa secundară (în special blocuri vechi din epoca sovietică) sunt în sectorul Centru: de la 490 euro pentru un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi, la 707 euro per metru pătrat într-o garsonieră.

În schimb în cartierul Otovasca din sectorul Ciocana, preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ oscilează între 379 de euro în apartamentele cu 4 odăi şi 531 euro în cele cu o odaie.

Deşi preţul este mai mare cu 7% decât era la începutul acestui an, totuşi rămâne sub nivelul din prima jumătate a anului 2015, când preţul mediu era de 572 de euro pentru un metru pătrat.

În cazul apartamentelor din blocurile noi din municipiul Chişinău, preţul mediu al unui metru pătrat a crescut în septembrie cu 19 euro şi a constituit 683 de euro, ceea ce este cu 7,2% mai mult decât era în ianuarie,

În consecinţă un metru pătrat de spațiu locativ în sectorul Centru al Chișinăului a ajuns să coste 950 euro (+66 euro, faţă de luna ianuarie), dublu față de costul mediu în sectoarele Otovasca sau Aeroport.

În cartierul Râșcani prețul mediu este de 790 euro (+44 euro), în cartierul Botanica – 700 euro (+47 euro), în cartierul Buiucani – 700 euro (+68 euro), iar în cartierul Ciocana nouă – 630 euro (+58 euro) pentru un metru pătrat.

Cele mai mici preţuri la apartamentele în blocurile noi (așa zisa variantă albă) rămân în sectoarele Otovasca – 460 euro (+2 euro) sau Aeroport – 480 euro (+27 euro).

De ce se scumpesc apartamentele

Creşterea preţurilor la spaţiul locativ în blocurile noi a fost influenţată de o cerere mai mare, care în mare parte s-a datorat în mare parte relaxării politicilor monetare de către Banca Naţională a Moldovei, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a costurilor de creditare pentru populaţie în ultimul an.

Un alt factor ce a stimulat scumpirea este majorarea semnificativă costurilor pentru materialele de construcţie la nivel mondial şi local, ca urmare a pandemiei.

În prezent, ca urmare a dorinţei de a tempera presiunile inflaţioniste, BNM şi alte bănci centrale din lume au început să majoreze rata de bază, ceea ce va creşte costurile de creditare.

Agenţii imobiliari, însă, susţin că este puţin probabil ca pe piaţa imobiliară a Chişinăului să avem o reducere de preţ la spaţiul locativ.

„Totuși, nu trebuie să ne așteptăm la o scădere a prețurilor. Mai ales în Chișinău, unde există limitări de ordin fizic pentru construcțiile noi”, afirma în luna august Vlad Musteaţă, fondatorul Agenţiei Proimobil.

Anterior expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a prognozat că după 13 ani de scădere, prețul la imobile în acest an va bate toate recordurile.

„Dacă tendința se va menține, atunci anul 2021 va fi un an unde vor fi bătute toate recordurile de pe piața imobiliară”, afirma Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui,  în prezent piața imobiliară din Republica Moldova s-a concentrat în proporție de 80% în Chișinău. Practic, 4 din 5 apartamente care sunt în prezent vândute/procurate sunt din municipiul Chișinău.

Estimările unor companii imobiliare sunt mai rezervate. Aceasta pentru că situația economică din Republica Moldova, dar și din țările unde muncesc mulți moldoveni nu inspiră optimism. În plus, deja în lunile aprilie-iunie s-a înregistrat o cerere scăzută la spaţiul locativ din cauza preţurilor mari.

Experții de la bursa Lara susțineau anterior că nu ar trebui să ne așteptăm la fluctuații mari de preț pe piața imobiliară și nici al evoluții spectaculoase a volumului tranzacțiilor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture