Autorii exploziei de la bordul avionului rusesc au fost identificați. Suspecții sunt în căutare
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.
Presupuşii autori ai atentatului cu bombă de la bordul avionului rusesc, prăbuşit în octombrie 2015, în Egipt, au fost identificaţi, scrie Adevarul.ro. Datele personale ale celor şase jihadişti au fost stabilite de autorităţile de la Cairo şi cele de la Moscova. Potrivit presei internaţionale, bărbaţii au fost daţi în căutare.
Forţele de ordine din cele două ţări susţin că unul dintre terorişti a plasat bomba la bordul aparatului de zbor, iar, ulterior, a părăsit Egiptul. Serviciile secrete ruse caută în prezent un jihadist egiptean care a plasat dispozitivul exploziv în avionul Airbus 321 al companiei Metrojet, ce a explodat în zbor pe 31 octombrie 2015 după decolarea de pe aeroportul din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, scrie joi publicaţia The Telegraph.
Respectivul jihadist este un agent de handling (însărcinat cu manipularea bagajelor), care s-a angajat pe acest post la aeroportul egiptean cu puţin timp înaintea comiterii atacului. Conform presei ruse, el a părăsit Egiptul imediat după prăbuşirea avionului şi ar fi fost localizat ultima dată în Turcia. Identitatea sa nu a fost încă dezvăluită. De asemenea, serviciile ruse şi egiptene caută în prezent alţi cinci egipteni bănuiţi de implicare în atacul terorist.
Avionul rus, care efectua o cursă charter turistică între Sharm el-Sheikh şi Sankt Petersburg, s-a prăbuşit la 23 de minute după decolarea de pe aeroportul egiptean, toate cele 224 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa.
Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat imediat atacul şi a publicat ulterior o poză cu dispozitivul exploziv care a fost disimulat într-o doză de răcoritoare. Autorităţile egiptene şi ruse au dezminţit iniţial că jihadiştii ar fi la originea prăbuşirii avionului, dar au admis ulterior implicarea grupării SI.
adevarul.ro
De pe urma gripei în Rusia, la situația de la 27 ianuarie, au murit 107 oameni, printre care opt copii și patru femei gravide.
Cel mai des cazurile letale s-au produs din cauza gripei porcine, a spus ministrul Sănătății de la Moscova Veronika Skvortova. Demnitarul a precizat că majoritatea celor decedați nu s-au adresat decât foarte târziu la medic.
„In diferite regiuni rata gripei porcine (AH1N1) reprezintă de la 75% la 95%, iar celelate stemuri sunt AH3N2 și gripa B„, a spus Skvortova, citată de RIA Novosti. Populația Rusiei trece de 143 de milioane de oameni.
ziarelive.ro
România se află pe locul al treilea în ierarhia statelor care au cel mai mare număr de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției europene a drepturilor omului, informează Agerpres.ro.
Președintele Curții, Guido Raimondi, a trecut în revistă, în cadrul conferinței de presă anuale, activitatea desfășurată în anul 2015 și a apreciat situația ca fiind în general satisfăcătoare, cazurile cu un singur judecător fiind practic eliminate, potrivit unui comunicat difuzat joi de CEDO.
Până la sfârșitul anului 2015 numărul de cazuri rămase nesoluționate a fost de 64.850, o scădere de 7 % în comparație cu finalul anului 2014, când erau 69.900 de solicitări în așteptare.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat de asemenea raportul de activitate anuală și statisticile pentru 2015. Statele cu cel mai mare număr de procese în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției sunt Rusia (109 procese) Turcia (79), România (72), Ucraina (50), Grecia (43) și Ungaria (42).
La 31 decembrie 2015, majoritatea cazurilor rămase nesoluționate erau împotriva Ucrainei (21,4%), Rusiei (14,2 %), Turciei (13.0%) și Italiei (11,6%). Jumătate dintre cazurile prioritare au vizat Ungaria sau Rusia.
Președintele CEDO a subliniat că trebuie depuse eforturi considerabile și este necesară cooperarea apropiată cu statele membre, în spiritul ‘responsabilității împărtășite’. Președintele Raimondi a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să se asigure că problemele endemice sunt soluționate mai degrabă la nivel intern, decât să fie aduse în fața CEDO.
agerpres.ro
Un document de o mare amploare, prin care poliția din orașul german Kiel a primit ordin de a-i lăsa în pace pe refugiații care sunt prinși furând din magazine sau distrugând bunurile germanilor, a fost dezvăluit de bild.de.
Ordinul a fost emis în luna octombrie a anului precedent și prin el li se spune explicit forțelor poliției să nu intreprindă niciun fel de acțiune împotriva refugiaților care comit infracțiuni minore, cum ar fi furtul din magazine sau vandalismul.
Motivația acestui ordin este ca forțele de ordine ar avea prea mult de furcă în a stabili identitatea făptașilor.
„Pentru infracțiuni minore (furt din magazine/distrugerea proprietății) se va renunța la procesul de indentificare a persoanei sau la procedura amprentării”, atestă documentul.
Foarte mulți refugiați nu au documente de identitate, iar politiștii ar fi fost mult prea ocupați cu identificarea infractorilor. Jurnaliștii de la Bild sunt de parere ca acest ordin este valabil pentru toate forțele de ordine din Germania.
În ceeea ce privește cazurile mai grave, precum acte de violență sau furturi majore, politiștii au voie sa determine identitatea suspectului sau a vinovatului, conform ordinului.
ziuanews.ro
Supermarketurile din Polonia, care au profituri uriașe vor fi supraimpozitate, scrie Fluierul.ro. Ele au o marjă importantă de profit, așa că nu vor avea probleme economice. Patronii lor vor avea profituri ceva mai mici, dar suficient de mari.
Micii comercianți (90% polonezi) nu vor fi impozitați căci impozitarea se va face în funcție de mărimea cifrei de afaceri. Ponderea micilor comercianți în vânzări va crește ceea ce va pune presiune pe prețurile fixate de supermarketuri și va dezvolta afacerile mici și mijlocii ale localnicilor.
Guvernul susține că prețurile nu vor crește în urma aplicării noului impozit, care este așteptat să ajute micile afaceri din comerț.
În plus, supraimpozitarea va strânge sume semnificative la stat care vor fi folosite pentru ajutorarea păturilor cele mai sărace ale populației.
De-a lungul timpului, și Parlamentul României a discutat mai multe variante de modificare a legislației din domeniul comerțului, mergând până la propunerea de a obliga închiderea hipermarketurilor în weekend pentru a favoriza comercianții mici și pe cei din piețe.
fluierul.ro
Japonia a dezvăluit joi primul său avion de luptă invizibil, au anunțat autoritățile, care prevăd un zbor-test inaugural în luna februarie, relatează AFP.
Agenția de achiziție a Ministerului japonez al Apărării a prezentat avionul de vânătoare X-2, care nu poate fi detectat de către radare. El a fost construit în țară, pe aeroportul Komaki, în apropiere de Nagoya (centru).
Primul zbor al avionului este prevăzut pentru jumătatea lunii februarie, înainte ca el să fie livrat Ministerului Apărării, la sfârșitul lui martie 2017, a precizat agenția de achiziție.
Avionul X-2, pus la punct de către Mitsubishi Heavy Industries, are o lungime de 14,2 metri și o lățime de 9,1 metri. El îi succede avionului de vânătoare F-2, dezvoltat în parteneriat cu Statele Unite ale Americii (SUA).
Doar SUA, Rusia și China sunt recunoscute de obicei că au construit și au testat cu succes avioane invizibile, potrivit agenției.
Japonia ar fi cheltuit circa 332 milioane de dolari (304 milioane de euro) pentru a dezvolta avionul.
Primul avion de linie fabricat în Japonia, tot de către Mitsubishi Heavy Industries, a întreprins primul său zbor-test inaugural în noiembrie, un eveniment într-o țară unde această industrie fusese interzisă după cel de-al doilea război mondial.
agerpres.ro
Comentariile sunt închise