Consiliul Concurenței a realizat în premieră un raport care vizează mărimea ajutoarelor de stat acordate în R. Moldova

Consiliul Concurenței a realizat în premieră un raport care vizează mărimea ajutoarelor de stat acordate în R. Moldova. Pentru început, au fost sistematizate datele pentru anii 2011 și 2012. Documentul a fost prezentat Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și urmează a fi aprobat de Parlament, informează Ziarul Național.

Potrivit Consiliului Concurenței, în 2011, mărimea ajutorului de stat a constituit 4,3 miliarde de lei, iar în 2012 – 4,8 miliarde de lei, ceea ce constituie peste cinci la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova.
Calculul mai arată că 63,8% dintre toate ajutoarele de stat au fost acordate de autoritățile locale, iar 33,9% – de autoritățile centrale.

Experții atestă o situație îngrijorătoare în R. Moldova – peste 80% dintre toate ajutoarele de stat au reprezentat renunțarea la veniturile bugetare, adică scutiri și reduceri la impozite și taxe, anularea majorărilor de întârziere sau amenzilor. Mai puțin de 20% au fost ajutoare de stat reprezentate prin cheltuieli bugetare, adică subvenții și subsidii.

Practica internațională arată că acestea au un impact mai negativ pentru economia de piață decât cele sub formă de cheltuieli bugetare”, se spune în avizul acordat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

După analiza raportului Consiliului Concurenței, deputații au recomandat să fie efectuate schimbări majore în sistem, astfel încât R. Moldova să se poată alinia la bunele practici internaționale, iar ponderea ajutorului de stat în PIB să nu depășească 1%, adică să fie de cinci ori mai mic decât în prezent.

ziarulnational.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture