Criza economică provocată de pandemie i-a făcut pe moldoveni să nu-şi procure locuinţe prin ipotecă

Anul trecut, mai puţini moldoveni şi-au cumpărat locuinţe prin ipotecă. Potrivit Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, numărul caselor și apartamentelor luate prin credite bancare s-a diminuat cu 22% faţă de 2019. Experții explică acest lucru prin criza economică provocată de pandemie.

Potrivit datelor, anul trecut, peste 7500 de moldoveni şi-au luat apartamente prin credite ipotecare. În 2019, numărul acestora a fost de aproape 9800. În ceea ce priveşte casele individuale, diferenţa este de circa 300. Expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că, în ciuda scăderii ipotecilor, anul trecut a fost unul bun pentru creditele imobiliare, informează publika.md.

„Scăderea acestor tranzacţii ipotecare s-a întâmplat în 2020, dar volumul de tranzacţii este mai mare decât în perioada de până în 2017. Altfel spus, în 2018, 2019, 2020, volumul tranzacţiilor ipotecare a fost atât de mare că soldul, adică numărul creditelor ipotecare ţinute în bănci a crescut de trei ori, de la 2,6 miliarde de lei până în 2017, la peste 8 miliarde de lei în 2020.”, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic.

Agenţii imobiliari susţin că, până în 2015, atunci când creditele ipotecare au început să devină populare, principalii clienți erau moldovenii care munceau peste hotare. Ulterior, cumpărători de apartamente au început să devină şi tinerii stabiliţi în ţară.

„În 2015 a apărut o nouă tendinţă, cumpărarea unei locuinţe prin ipotecă, ipotecile au devenit mai accesibile. Cei care locuiau în Moldova şi aveau venituri care să le permită cumpărarea unui apartament prin ipotecă şi-au luat deja locuinţe în ultimii trei, patru ani.”, a declarat Serghei Ciutac, vicedirector Bursa Imobiliară.

A scăzut şi numărul celor care aplică la „Prima Casă”. Anul trecut, prin intermediul acestui program au fost cumpărate cu 50 la sută mai puţine apartamente decât în 2019. În cazul caselor individuale, scăderea este de 30 de procente. De altfel, băncile nu se grăbesc să ofere împrumuturi pe termen lung prin „Prima Casă”. Doar două instituţii oferă credite prin intermediul acestui program pentru cel mult 25 de ani. Dacă vrem să luăm un credit pentru un apartament de aproximativ 36 de mii de euro de la una dintre aceste aceste instituţii, atunci vom plăti câte aproximativ 5000 de lei pe lună.

Celelalte bănci au schimbat perioada de rambursare. Unele oferă credite doar pentru 7 ani. Astfel, dacă luăm de la ei un împrumut de 700 de mii de lei, vom plăti în fiecare lună câte 10 600 de lei.  La băncile care oferă creditele pentru zece ani, rata este de puţin peste 8 mii de lei. ”

Unii experţi spun că băncile au modificat perioada de rambursare pentru că aveau tot mai mulţi clienţi care nu voiau împrumuturi pe un termen mai scurt. Alţii cred că, pur şi simplu, instituţiile financiare filtrează lista clienţilor.

„Pentru că băncile să aibă garanţia că împrumuturile vor fi rambursate se îngustează programul. Astăzi, ca să iei un astfel de credit trebuie să ai un salariu ofoicial destul de mare, de 12 – 15 mii de lei.”, a declarat Serghei Ciutac, vicedirectorul Bursei Imobiliare.

Creditele prin „Prima Casă” se oferă cu o dobândă anuală de cel mult 7 la sută. La creditele ipotecare, dobânzile variază de la 8 la 9 la sută.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture