Criză umanitară în SUA, din cauza valului de ger. Sute de mii de texani stau în frig, pe întuneric

Pentru a șasea zi la rând, sute de mii de texani stau în frig, pe întuneric. Alte 13 milioane de americani din mai multe state nu au apă potabilă. S-au înregistrat 40 de decese din cauza vremii extreme, iar autoritățile din patru state au cerut ajutorul Gărzii Naționale.

Chiar dacă 90% dintre penele de curent au fost rezolvate, sute de mii de texani au îndurat a şasea zi la rând fără curent electric, apa şi căldură în case, transmite stirileprotv.ro.

Din cauza gerului, ţevile de apă au cedat și au inundat casele în care oamenii tremură de frig de duminică. Nu s-a mai pomenit aşa ger în Texas de 30 de ani.

Disperaţi, unii au pus pe foc patutzul de lemn al copilului.
Locuitor din Texas: „E singurul fel în care putem face un pic de căldură”.

Rămaşi în beznă şi fără căldură, mulţi au fost duşi de voluntarii Crucii Roşii în adăposturi provizorii. Dar şi acolo s-au epuziat locurile rapid.

O mamă şi-a mutat familia în… maşina.

Mamă: „E oribil, am colindat cu maşina toată ziua cu căldura pornită ca să nu îngheţăm”.

Pene de curent nu sunt doar în Texas ci şi în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio şi Virginia.

Mike DeWine, guvernatorul statului Ohio: „Sute, poate mii de copaci au căzut în tot statul şi stau în calea echipelor care încearcă să repare liniile de înaltă tensiune”.

Autorităţile fac eforturi să distribuie apa de băut localnicilor.

În ultimele 24 de ore, în orașul Arlington cererile de apă potabilă sunt de aproape două ori mai mari decât în mod normal. Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost afectat atât de oamenii care lasă robinetele să curgă mult timp pentru a preveni înghețarea conductelor, cât și de conductele înghețate care s-au spart și au împrăştiat apa.

Nu doar apa e la mare căutare în statele paralizate de valul de frig şi zapezi, ci şi mâncarea. Magazinele au rămas cu rafturile goale.

Locuitor: „Să stai într-o casă îngheţata e oricum stresant şi n-ai nicio şansă să mănânci ceva cald. Ieşi şi nu găseşti mâncare pe nicăieri”.

În pofida eforturilor, pompierii din San Antonio, Texas, n-au putut salva mare lucru dintr-un bloc de apartamente, pentru că hidranţii erau îngheţaţi. Au găsit sursa de apa doar la mare distanţă, ceea ce le-a îngreunat foarte mult misiunea.

Iar coşmarul continuă. 90 de milioane de americani sunt în bătaia unei noi dezlănţuiri a iernii. Dinspre sud, urgia a apucat-o către Est, aducând un strat nou de zăpadă în New York şi capitala federală.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture