Despre amenințările teroriste în 2016 și capacitatea maximă de acceptare a imigranților de către Germania

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute.

Europenii trebuie să se obişnuiască să trăiască sub ameninţarea terorii. Este previziunea analiştilor militari pentru anul 2016, în contextul în care, spun experţii, starea de alertă antiteroristă va deveni normalitate în Europa. Ameninţările se vor înmulţi, evenimentele publice vor continua să fie anulate, iar raidurile forţelor antitero vor fi la ordinea zilei.

Europenii încep noul an tot sub imperiul alertelor antiteroriste. Pe 31 decembrie, în ultimele două ore ale lui 2015, la Munchen, două gări au fost evacuate, iar nivelul de alertă de securitate a fost ridicat, în urma unor ameninţări teroriste considerate credibile de autorităţi.

În Belgia, tot în ajun de An Nou, autorităţile au luat decizia de a anula toate evenimentele publice, din cauza unui risc ridicat de comitere a unor acte teroriste. Experţii sunt de părere că acesta este doar începutul şi îi sfătuiesc pe europeni să încerce să se obişnuiască cu această stare de alertă antiteroristă.

Analiştii spun că, deşi în ultimele două decenii lumea civilizată s-a confruntat în repetate cu ameninţări cu atacuri teroriste, situaţia de acum este total diferită, iar diferenţa o dă tocmai această propagandă intensă din jurul organizaţiei teroriste Stat Islamic. Tocmai adepţii de ocazie sunt cei care comit acte teroriste precum cele din Paris.

În ultimii 15 ani, au existat mai multe organizații teroriste care au plănuit atacuri în zone aglomerate, așa că nu e ceva nou ce se întâmplă acum. Ceea ce este nou este că gruparea teroristă Stat Islamic a demonstrat, după Paris, că este capabilă să ducă la capăt atacuri teribile şi dincolo de graniţele Orientului Mijlociu. Devine tot mai clar, după ce am văzut la Paris, că sunt capabil să controleze întregul proces şi acest lucru ar trebui luat foarte în serios de serviciile de securitate din toată Europa”, avertizează Margaret Gilmore, expert la Institutul Regal pentru Studii de Securitate. (sursa: The Guardian)

Toată această stare de teroare continuă va crea şi tensiuni intereligioase în Europa, în opinia experţilor. Semnul egal pe care unii europeni îl pun între terorişti şi refugiaţi va face integrarea celor un milion de oameni care au ajuns în 2015 în Europa foarte dificilă, dacă nu imposibilă.

digi24.ro

Germania trebuie să limiteze numărul de imigranţi în ţară, întrucât are o capacitate maximă de acceptare a 200.000 de solicitanţi de azil pe an, a susţinut, duminică, Horst Seehofer, premierul landului Bavaria, într-un interviu acordat ziarului german Bild, citat de agenţia de presă AFP.

În Germania, sosirea a 100.000 până la maximum 200.000 de solicitanţi de azil nu va crea probleme ţării“, a specificat Seehofer, liderul Partidului Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul de coaliţie al Partidului Creştin-Democrat (CDU) al lui Merkel, într-un interviu acordat ziarului german Bild. În condiţiile în care, în Germania, au fost depuse circa 1,1 milioane de solicitări de azil, propunerea lui Seehofer ar însemna ca ţara să accepte în 2016 mai puţin de o cincime dintre imigranţi faţă de anul precedent.

Limitarea numărului de imigranţi trebuie să constituie principalul obiectiv pe 2016 (al Germaniei)“, a pledat Seehofer înainte de conferinţa anuală a CSU din această săptămână, susţinută în staţiunea montană Wildbad Kreuth din munţii Bavariei.

Această limită de 200.000 de imigranţi este acceptabilă şi, acest caz, procesul de integrare a acestora ar decurge mult mai bine. Pentru mine, ce e peste această limită înseamnă un exces“, avertizând că în 2016 ar putea sosi 1,5 milioane de imigranţi în cazul în care nu sunt luate măsuri corespunzătoare pentru limitarea numărului acestora.

Merkel a refuzat până în prezent să stabilească o limită în privinţa numărului de imigranţi. Iar cu ocazia noului an s-a adresat cetăţenilor germani, afirmând că fluxul de imigranţi din ţară “este o oportunitate pentru ziua de mâine”.

În Germania au fost depuse circa 1,1 milioane de solicitări de azil în 2015, de cinci ori mai mult ca în 2014, a transmis presa germană în cursul acestei săptămâni. Bavaria este una dintre cele mai afectate regiuni din Germania de criza imigranţilor, aflându-se în sudul ţării pe unde intră cei mai mulţi extracomunitari.

mediafax.ro

Alertă în Belgia, acolo unde un reactor al centralei nucleare Doel s-a oprit singuri ieri seară. Autorităţile belgiene au fost cele care au anunţat acest incident şi au precizat că nu au nicio explicaţie.

Incidentul a avut loc la trei zile de la repornirea reactorului după o pauză de aproape 11 luni.

Germania este îngrijorată de starea celor două centrale nucleare ale Belgiei, considerate învechite, şi a cerut oficialilor de la Bruxelles să ia măsuri de siguranţă.

Belgia a închis reactorul centralei de la Doel tocmai pentru a încerca să reducă dependenţa ţării de energia nucleară. Potrivit autorităţilor de la Bruxelles, nu există riscuri de securitate în urma incidentului.

digi24.ro

Comisia Europeană va dezbate situaţia statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanşării unei posibile proceduri de sancţionare, după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere, transmite AFP.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, “a stabilit o primă dezbatere a statului de drept în Polonia pe agenda reuniunii comisiei din 13 ianuarie“, se anunţă într-un comunicat al CE care face referire la legea controversată adoptată de Parlamentul din Varşovia miercuri.

Potrivit legii respective, posturile TVP şi Polskie Radio (Radio Polonia) – care au audienţe mari – ar urma să fie sub controlul unui Consiliu naţional media ai cărui membri vor fi numiţi de Guvernul conservator de la Varşovia. Noua structură va putea numi directorii posturilor publice de radio şi televiziune. După dezbaterea legii în Parlamentul polonez, vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a trimis două scrisori Guvernului de la Varşovia, solicitând “explicaţii în legătură cu schimbările introduse în legea mass-media“.

Decizia CE vine şi în urma sesizării făcute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de încălcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei, într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

Avem multe motive să activăm Mecanismul Statului de Drept şi să plasăm Varşovia sub supraveghere“, susţine Gunther Oettinger.

Mecanismul Statului de Drept a fost stabilit în martie 2014 pentru a combate “ameninţările sistemice asupra statului de drept“. Dezbaterea din 13 ianuarie a Comisiei Europene constituie prima etapă din cele trei ale acestei proceduri. În faza iniţială, CE va colecta informaţii pentru a clarifica dacă este vorba despre o ameninţare asupra statului de drept al Poloniei, iar dacă această ipoteză se confirmă, CE va iniţia negocieri cu Polonia pentru a-i oferi dreptul de a reacţiona la neregulile descoperite.

mediafax.ro

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a ameninţat Marea Britanie într-o nouă înregistrare video a execuţiei a cinci “spioni”, relatează AFP în pagina electronică.

Înregistrarea, difuzată duminică pe site-uri jihadiste şi raportată de Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, începe cu “mărturisirile” în faţa camerei de filmat a cinci bărbaţi care se declară originari din Rakka, “capitala” de facto a SI în Siria.

Ei sunt prezentaţi de către un jihadist ca fiind “spioni”.

Afirmaţiile celor cinci bărbaţi nu permit să se identifice ţara sau ţările pentru care sunt acuzaţi de spionaj, însă unul dintre ei citează coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite, care luptă împotriva SI în Irak şi în Siria.

Ei spun, în schimb, că au transmis înregistrări video sau fotografii – care dezvăluie condiţiile de trai din Rakka – unor persoane instalate în Turcia sau că au supravegheat deplasările unor combatanţi SI.

În secvenţa următoare apar cei cinci bărbaţi îmbrăcaţi în combinezoanele portocalii ale ostaticilor SI, în genunchi, în faţa a cinci bărbaţi care au feţele acoperite cu cagule, toţi purtând uniforme militare de camuflaj şi înarmaţi cu pistoale.

Acesta este un mesaj pentru David Cameron“, premierul britanic, afirmă în engleză unul dintre jihadişti. “Este uimitor să auzi astăzi că un lider insignifiant ca tine contestă puterea Statului Islamic“, continuă el.

Marea Britanie, care bombardează poziţii aflate sub controlul SI în Irak, efectuează de la începutul lui decembrie atacuri aeriene în Siria.

Vom continua să purtăm jihadul, să traversăm frontiere şi, într-o zi, vă vom invada teritoriul, unde vom guverna după sharia“, ameninţă jihadistul.

Tuturor celor care vor să lupte sub steagul lui Cameron (…) (le transmitem): voi credeţi cu adevărat că Guvernului îi va păsa de voi atunci când veţi cădea pe mâna noastră? Sau vă va abandona, aşa cum i-a abandonat pe aceşti spioni şi pe cei care au venit înaintea lor?“, afirmă jihadistul, desemnându-i pe cinci bărbaţi îngenunchiaţi în faţa sa.

Potrivit The Guardian, agenţii britanice de informaţii au declanşat o anchetă în urma acestei înregistrări video de 11 minute a asasinării celor cinci bărbaţi, prezentate de către un presupus jihadist britanic şi un băiat care vorbeşte engleză, purtând ţinută de camuflaj.

Înregistrarea pare să fie o copie deliberată a înregistrărilor video în care apărea extremistul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut ca “John jihadistul”, scrie ziarul britanic.

Gesticulând larg, la fel ca Emwazi, teroristul flutură în mod repetat pistolul în faţa camerei de filmat, denunţând atacurile aeriene britanice din Siria. Agenţii britanice în domeniul securităţii au început duminică să-l caute pe presupusul britanic care apare în înregistrare. Anchetatorii nu-i cunosc încă identitatea bărbatului care îl vizează pe Cameron şi proferează ameninţări la adresa Marii Britanii. Ei au văzut aceste imagini odată cu restul lumii, potrivit The Guardian.

La finalul discursului, cei cinci bărbaţi sunt executaţi cu un glonţ în cap.

Pentru a-i stabili identitatea bărbatului cu cagulă, anchetatorii britanici vor trebui să se bazeze pe analiza vocii acestuia, pe discuţii pe Twitter şi alte reţele de socializare, dar şi pe alte comunicaţii în format electronic, în căutarea unor indicii, mai scrie ziarul.

Statul Islamic, care a cucerit începând din iunie 2014 încoace bucaţi vaste din teritoriile irakian şi sirian, şi-a documentat în mod sistematic execuţiile şi numeroase atacuri prin înregistrări video şi o sumedenie de imagini, cu care să-şi alimenteze propaganda.

Însă gruparea este supusă de mai multe luni unei puternice presiuni militare şi caută, în prezent, potrivit unor experţi, să-şi proiecteze o imagine de organizaţie atotputernică, chiar dacă, în realitate, această “producţie mediatică” a scăzut.

mediafax.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture