DESPRE ÎNCĂLCAREA ARMISTIȚIULUI DIN SIRIA ȘI AFLUXUL DE IMIGRANȚI CĂTRE EUROPA

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

Centrul rus de coordonare din Siria susţine că armistiţiul parţial din Siria, care a intrat în vigoare de sâmbătă, a fost încălcat deja de nouă ori, informează agenţia de presă Reuters, citându-l pe şeful centrului, potrivit presei ruse.

Serghei Kuralenko, şeful centrului, a adăugat că acordul de încetare temporară a conflictului armat din Siria, stabilit în urma negocierilor dintre SUA şi Rusia, este respectat “în general”.

Oficialul rus a precizat că armistiţiul a fost încălcat şi prin bombardamentele terestre din provincia Latakia, din nord-vestul ţării, din apropiere de graniţa cu Turcia, care au avut loc sâmbătă dimineaţă, la câteva ore de la intrarea în vigoare a armistiţiului.

Trei militanţi din gruparea rebelă A doua Divizie Costală, care aparţine coaliţiei Armata Siriană Liberă, au murit în atacul de sâmbătă pe care rebelii îl atribuie forţelor regimului Assad.

Autorităţile ruse şi siriene au anunţat că nu vor înceta bombardamentele în totalitate în ţară şi vor viza doar militanţi ai organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra.

Dar şi opoziţia siriană acuză că armistiţiul în vigoare ar fi fost încălcat de 15 ori de forţele regimului Bashar al-Assad, care sunt susţinute de forţele ruse, relatează BBC.

Unii activişti sirieni susţin că raidurile aeriene din provincia Alep de duminică ar fi avut ca ţinte militanţi ai grupării Al-Nusra, afliată reţelei teroriste Al-Qaida.

Armata americană a declarat pentru BBC că a continuat să atace poziţii ale militanţilor SI, în cursul zilei de sâmbătă, efectuând inclusiv zece raiduri aeriene în apropiere de oraşul Tal Abiad, de la graniţa cu Turcia.

mediafax.ro

Uniunea Europeană nu poate lăsa Grecia „să se prăbuşească în haos“ în faţa afluxul migrator, a afirmat duminică seară cancelarul german, Angela Merkel, într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD.

Afirmaţia cancelarului german vine în contextul în care mii de refugiaţi sunt blocaţi pe teritoriul Greciei, după ce autorităţile de la Skopje au decis interzicerea accesului migranţilor afgani şi au impus controale mult mai dure privind documentele de identitate ale celor care vin din Siria şi din Irak.

Totodată, Slovenia, Croaţia şi Serbia au decis şi ele să limiteze numărul de refugiaţi ce intră pe teritoriile lor, după ce Austria a impus recent plafonarea intrării migranţilor la 80 de solicitanţi de azil şi 3.200 de persoane în tranzit în fiecare zi.

În interviul acordat ARD, Angela Merkel şi-a apărat însă decizia de a deschide graniţele pentru migranţi, în ciuda faptului că această politică a „uşilor deschise“ i-a adus o scădere de popularitate.

Mai mult, cancelarul Germaniei a declarat că nu are un „Plan B“ în privinţa crizei refugiaţilor, respingând o limitare a fluxului de migranţi.

Uniunea Europeană va încerca pe data de 7 martie să ajungă la un acord cu Ankara, în cadrul summitului extraordinar UE-Turcia, în vederea unei acţiuni comune în vederea limitării celei mai grave crize migratorii din istoria blocului comunitar.

Turcia, ţara sufocată la rândul său de refugiaţi, cere şi ea sprijinul Uniunii Europene. Numai că banii – aproximativ 3 miliarde de euro – promişi de Bruxelles nu au ajuns la Ankara, iar, recent, autorităţile turce au afirmat că oricum suma s-ar putea dovedi insuficientă.

adevarul.ro

Premierul ungar Viktor Orban a cerut consolidarea măsurilor de securizare a granițelor Ungariei în contextul afluxului de migranți către Europa și a reafirmat că miniștrii apărării și afacerilor interne ungari au primit dispoziții de a face pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniței cu România, relatează MTI.

El a subliniat că Ungaria este un stat suveran și un cetățean străin poate intra pe teritoriul ungar numai dacă respectă legile acestei țări.

În opinia sa, migrația poate fi stopată, dar problema este aceea că Uniunii Europene îi lipsește voința de a se proteja singură.

Este prea târziu pentru Bruxelles să înțeleagă că este crucial să confrunți realitatea în loc să visezi în continuare. Realitatea este aceea că o lume a ‘societăților paralele’ este în construcție în multe țări europene de ceva timp și aceste societăți au suprimat ‘lumea nostră’ pentru că nou-veniții nu au deloc dorința de a prelua modul nostru de viață, întrucât ei cred că al lor este mai potrivit”, a mai spus Orban.

agerpres.ro

Peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă, sâmbătă, în Moscova şi alte zeci de mii în oraşe din Rusia pentru a marca un an de la moartea liderului rus al opoziţiei Boris Nemţov, iar ambasadori din state UE şi-au adus omagiul faţă de acesta, relatează agenţia de presă AP.

Scandând “Rusia va fi liberă” şi “Nu ne este frică”, peste 30.000 de persoane au participat la un miting în memoria lui Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse, care a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împuşcat mortal când traversa împreună cu un însoţitor un pod din apropierea Kremlinului.

Brutalitatea asasinării care a avut loc atât de aproape de centrul conducerii ruse a şocat şi a înfuriat susţinătorii opoziţiei.

Marşul de sâmbătă este cea mai mare mişcare de acest tip la care au participat susţinătorii opoziţiei ruse, după ce o manifestaţie de aceeaşi amploare a avut loc la două zile de la asasinarea lui Nemţov.

Nemţov, care a fost adjunctul premierului în timpul mandatului de preşedinte al lui Boris Elţin, a fost o figură carismatică şi un oponent fervent al lui Vladimir Putin.

Autorităţile nu au acordat permisiunea organizatorilor de a organiza o procesiune pe podul unde Nemţov a fost împuşcat mortal, dar au aprobat o altă rută în centrul Moscovei. La câteva ore de la debutul marşului, mii de oameni vizitaseră placa memorială de pe pod ridicată pentru liderul rus.

Mai mulţi ambasadori din state ale Uniunii Europene şi-au adus omagiul, duminică, faţă de liderul rus în faţa plăcii memoriale.

Cinci suspecţi ceceni au fost arestaţi în cazul asasinării lui Nemţov. Cel care l-ar fi împuşcat pe liderul rus ar fi făcut parte din serviciile de securitate ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Dar probele adunate de autorităţi nu au fost suficiente pentru a identifica cine anume a ordonat asasinarea liderului rus al opoziţiei.

mediafax.ro

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov consideră că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce la cel puțin un nou ‘război rece’, într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, în care a făcut apel la dialog și la o politică constructivă, și nu la rezolvarea problemelor pe cale armată, relatează RIA Novosti.

Cred că ne confruntăm cu o perioadă extrem de periculoasă. Situația ar putea duce la cel puțin un război rece. Acesta a și început deja. Și cine crede că va câștiga, se înșală. Nimeni — nici noi, nici ei — nu va ceda! Un singur lucru este necesar în contextul actual — politici constructive pe plan internațional. Și ca lumea să avanseze spre pace”, a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va împlini 85 de ani.

Deși aflat la o vârstă înaintată, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, că nu intenționează să stea departe de politică. ”Nu mă retrag din politică… Sunt de 55 de ani în politică — este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan — să nu stau deoparte”, a afirmat fostul lider sovietic, de al cărui nume se leagă prăbușirea comunismului și căderea Cortinei de Fier.

Mulți consideră că (…) Al Treilea Război Mondial a început deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Se înregistrează o creștere enormă a cheltuielilor militare. Se repetă tot ceea ce ne-a adus pe noi cândva la un pas de prăpastie. Prin urmare, este necesar ca totul să se oprească”, a pledat ex-președintele URSS.

Relația dintre Rusia și Vest trece în prezent prin cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina. Moscova acuză Occidentul că încearcă să creeze în jurul său un ‘cordon sanitar’, în timp ce Vestul îi reproșează o politică revanșardă și revizionistă.

agerpres.ro

Primul caz de transmitere pe cale sexuală a virusului Zika a fost înregistrat în Franţa, a precizat, sâmbătă, o sursă medicală pentru AFP, informaţie confirmată de ministerul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, relatează publicaţia Le Figaro.

Cazul a fost detectat în urmă cu câteva zile. Este vorba este o femeie care nu este însărcinată.

Ea a primit virusul de la partenerul său care s-a întors din Brazilia“, a declarat ministrul francez, întrebat de jurnalişti AFP despre acest caz.

Autorităţile din Dallas, Texas, au confirmat în februarie un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală, posibil primul astfel de caz înregistrat în SUA. Centrul american pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor a anunţat, miercuri, că investighează 14 posibile cazuri de infectare cu virusul Zika pe cale sexuală, printre persoanele vizate aflându-se şi femei însărcinate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală globală pe 1 februarie pe fondul unei posibile legături cu microencefalia, malformaţie care apare la nou-născuţi sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sănătate şi chiar la decesul acestora.

Virusul Zika a fost depistat în peste 30 de ţări şi se răspândeşte rapid în special în America Centrală şi cea de Sud. Brazilia, care este cea mai afectată de epidemia Zika, investighează 4.017 cazuri de microencefalie, în condiţiile în care 583 de cazuri au fost confirmate.

Nu există vaccin sau tratament pentru combaterea virusului, care cauzează stări de febră moderată, iritaţii şi ochi roşii.

mediafax.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture