Despre întâlnirea istorică dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill și apariția unui nou Titanic

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

S-a scris istorie la Havana, unde a avut loc prima întâlnire dintre un papă şi un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, cea mai mare biserică autocefală ortodoxă. Papa Francisc şi Patriarhul Kirill au discutat în privat, iar mesajul de la finalul întrevederii a fost clar: persecuţia creştinilor în Orientul Mijlociu trebuie să înceteze.

Cei doi au semnat o declaraţie pentru unitatea celor două confesiuni, despărţite de aproape o mie de ani, de la Marea Schismă din 1054.

După întâlnirea plină de emoţie şi o discuţie în privat de aproape două ore şi jumătate, Papa şi Patriarhul au semnat o declaraţie comună în care şi-au exprimat regretul pentru pierderea unităţii creştinilor, acum aproape o mie de ani, pe care au catalogat-o drept „consecinţa slăbiciunii umane şi păcatului”.

Am vorbit ca fraţii. Suntem botezaţi în aceeaşi religie. Suntem amândoi episcopi. Am vorbit despre Bisericile noastre. Am fost de acord amândoi că unitatea se obţine mergând înainte”, a spus Papa Francisc.

Papa şi Patriarhul rus au cerut încetarea persecuţiilor creştinilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, dar au făcut apel şi la respectarea libertăţii religioase în Europa, în faţa unui „secularism adesea agresiv”.

În privinţa Ucrainei şi Siriei, ţări în care Rusia joacă un rol controversat, înalţii prelaţi au cerut tuturor părţilor implicate să dea dovadă de prudenţă şi să se aşeze la masa negocierilor.

Această întâlnire are o mare încărcătură simbolică pentru creştinii din toată lumea, însă analiştii spun că nici implicaţiile politice nu pot fi ignorate.

Vladimir Putin este izolat pe scena internaţională şi îşi doreşte un triumf diplomatic. S-a întâlnit de două ori cu Papa, care a fost prietenos cu el. Iar Kirill n-ar face asta fără permisiunea lui Putin. Aşa că întâlnirea este un semn de schimbare în relaţiile dintre Biserici din ultima mie de ani, dar şi de schimbare pe planul relaţiilor internaţionale, pe termen mai scurt”, a comentat Paul Vallely, biograf al Papei Francisc.

digi24.ro

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au căzut de acord să coopereze pentru implementarea acordului de încetare a focului încheiat în Germania, transmite Digi24.ro.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a precizat că cei doi lideri au avut o discuţie telefonică în care au acceptat să intensifice eforturile diplomatice pentru a ajunge la pace în Siria.

În Orientul Mijlociu, însă, toată lumea pare pregătită de război. Arabia Saudită a confirmat anunţul făcut de ministrul turc de Externe, care a declarat că Riadul a trimis avioane de vânătoare în Turcia pentru a lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Saudiţii nu exclud nici o eventuală intervenţie la sol împotriva jihadiştilor în Siria. Moscova a avertizat, însă, că intrarea trupelor saudite şi turce pe teritoriul sirian ar putea declanşa un al treilea război mondial. Între timp, Turcia a anunţat că a bombardat poziţii ale rebelilor kurzi de pe teritoriul Siriei, dar şi ale armatei siriene, ceea ce a îngrijorat Washington-ul.

digi24.ro

Cel puţin trei persoane au murit şi alte zeci au fost rănite într-un accident rutier produs pe o autostradă din statul american Pennsylvania în care au fost implicate peste 50 de autovehicule, pe fondul ninsorilor, relatează BBC News online.

Incidentul a avut loc sâmbătă după-amiază la 120 de kilometri nord-vest de Philadelphia. Potrivit Agenţiei pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Pennsylvania, 40 de persoane au fost transportate la spital, iar 70 în adăposturi temporare. Un purtător de cuvânt de la Centrul Medical Hershey a declarat că trei pacienţi au fost aduşi în stare critică, alţi trei cu răni moderate spre grave şi patru cu răni uşoare.

Cory Angell, un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Pennsylvania, a precizat că la locul incidentului zăpada era viscolită, ceea ce a fi cauzat ciocnirea celor peste 50 de maşini de pe autostrada Interstate 78.

Poţi să conduci pe autostradă şi dintr-odată condiţiile meteorologice să se schimbe din cauză că vântul viscoleşte zăpada pe carosabil“, a declarat oficialul american. Potrivit martorilor, mai multe persoane au rămas blocate în autovehicule.

Oficialii americani au avertizat locuitorii din nord-estul Statelor Unite să nu efectueze drumuri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a temperaturilor extrem de scăzute.

adevarul.ro

Șase persoane au fost rănite duminică după prăbușirea unei părți din acoperișul unui cinematograf la Valladolid (nordul Spaniei), au anunțat serviciile de salvare locale.

O femeie și un copil au primit îngrijiri medicale în cinematograf, situat într-un mall, putând apoi pleca acasă în timp ce alte patru persoane au fost spitalizate, au adăugat aceste servicii într-un comunicat.

Toate aceste persoane au suferit răni ușoare, a declarat poliția locală pe contul ei de Twitter, publicând o fotografie cu un pompier lângă resturile acoperișului sălii de cinema.

La momentul accidentului, în sala de cinema se aflau 42 de persoane.

Autoritățile locale nu au oferit nicio explicație pentru acest accident, dar vânturile puternice și ploile s-au abătut asupra regiunii duminică.

evz.ro

Un nou Titanic va fi lansat pe apă. Peste doi ani turiştii vor putea călători la bordul navei de croazieră din China în Golful Persic. Nava va fi mai grea şi mai lată decât nava originală şi, evident, va dispune de toate tehnologiile moderne, precum navigaţia prin GPS.

Vaporul va avea un echipaj de 900 de persoane şi va putea găzdui 2.400 de pasageri în 840 de cabine, întocmai ca pe nava originală. Spre deosebire de aceasta, noul Titanic va avea suficiente bărci de salvare pentru fiecare persoană aflată la bord.

Cei mai mulţi dintre cei care au murit în naufragiul din 1912 şi-au pierdut viaţa pentru că nu au avut la dispoziţie suficiente bărci de salvare.

cugetliber.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture