Despre un eventual armistițiu în Siria și protestul de la Kiev

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat duminică faptul că a ajuns înpreună cu omologul său rus Serghei Lavrov la un acord provizoriu asupra condiţiilor unei încetări a ostilităţilor în Siria, adăugând că există în continuare aspecte nerezolvate, relatează Reuters în pagina electronică.

Kerry a declarat că a discutat cu Lavrov duminică, anterior, şi că şi-au exprimat speranţa ca preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin să discute, în zilele următoare, pentru a finaliza acest acord provizoriu de principiu.

Ministerul rus de Externe a confirmat, într-un comunicat, că Lavrov şi Kerry au discutat duminică la telefon despre un armistiţiu în Siria.

Moscova a precizat că cei doi au discutat despre condiţiile unui armistiţiu, care ar urma să excludă operaţiuni împotriva unor organizaţii “recunoscute ca teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU“.

mediafax.ro

Mai multe sute de persoane au manifestat duminică la Kiev la apelul unei mișcări necunoscute până în prezent pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko și a guvernului său, acuzați că sunt lipsiți de inițiativă în fața Rusiei și că tolerează corupția, scrie AFP.

Manifestanții, printre care mulți pensionari și indivizi în ținută de camuflaj prezentându-se ca foști luptători împotriva rebeliunii proruse din estul țării, au votat simbolic o rezoluție în care s-au pronunțat pentru “destituirea guvernului actual” și “declararea alegerilor prezidențiale și legislative anticipate“.

Oamenii care se întorc de pe front văd că viața se deteriorează, corupția nu se reduce, iar taxele locale cresc continuu“, a declarat Liubov Ukrainciuk, prezentându-se ca fiind una dintre fondatorii mișcării RPS (Forțele revoluționare de dreapta), necunoscută până în prezent.

Membri ai mișcării RPS au pătruns sâmbătă într-un hotel din apropierea Pieței Independenței și au instalat numeroase corturi pe Maidan, în pofida ciocnirilor cu poliția care a căutat să îi împiedice.

Numeroși comentatori ucraineni au condamnat acțiunea RPS, acuzând-o că este în slujba Moscovei. Potrivit mass-media, unul dintre liderii acestei mișcări este cunoscut pentru antisemitismul său, iar alții au fost condamnați pentru huliganism sau crime.

Frecvent criticați în Ucraina și în Occident pentru insuficiența reformelor și a luptei anticorupție, actualii conducători ai Ucrainei s-au aflat printre liderii politici ai insurecției din Piața Independenței care a dus la fuga în Rusia în urmă cu doi ani a președintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior de parlament.

agerpres.ro

Patriarhul Kiril al Moscovei şi Întregii Rusii şi-a exprimat speranţa că întâlnirea sa cu papa Francisc, care a avut loc pe 12 februarie în aeroportul din Havana, capitala Cubei, va contribui la reducerea tensiunilor dintre Rusia şi NATO.

A fost „o întâlnire între doi oameni îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în lume, având în vedere tensiunile imense dintre Est şi Vest, mai exact dintre Rusia şi NATO. Toată această preocupare a dus la o conversaţie serioasă“, a declarat patriarhul Kiril duminică, la Sao Paolo, referindu-se la miza întâlnirii sale cu papa Francisc. Potrivit capului Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Interfax, întâlnirea sa cu liderul Bisericii Catolice a fost pregătită în cel mai strict secret.

Avem puncte de vedere foarte apropiate cu privire la ceea ce se întâmplă în lume, în politică. Există un consens general asupra poziţiei lumii creştine în faţa acestor provocări“, a mai spus liderul religios rus.

adevarul.ro

Primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, a decis să facă o campanie în vederea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (“Brexit”), scrie BBC News online.

Deputatul conservator a luat această decizie în contextul în care unii membri ai Guvenului au început să facă o campanie în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, după ce premierul David Cameron a convocat un referendum în acest sens pe 23 iunie. Cameron a declarat pentru BBC că o ieșire a țării din UE ar fi “un salt în necunoscut“.

Decizia lui Johnson urmează să fie percepută ca o consolidare importantă a taberei “out” și o lovitură aplicată lui Cameron, care a sperat să-și convingă prietenii și rivalii să susțină campania în favoarea rămânerii țării în blocul european, comentează Laura Kuenssberg de la BBC.

activenews.ro

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, toate punctele de control de trecere a frontierei comune dintre Grecia și Bulgaria au fost redeschise duminică, scrie Cotidianul.ro.

La ora 16.00, autovehiculele care fuseseră blocate la graniță de mai multe zile au putut circula pe ambele sensuri.
Consulul general al României la Salonic s-a deplasat la fața locului, la principalul punct de control al trecerii frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, unde a asistat la traversarea frontierei de către primele autovehicule“, a precizat MAE.

Misiunile diplomatice și oficiul consular român din Grecia, Bulgaria și Macedonia acordă în continuare asistență consulară necesară cetățenilor români care se deplasează pe rute situate între cele trei țări, a menționat sursa citată.

Evoluția acțiunilor de protest înregistrate în regiune rămâne impredictibilă, motiv pentru care MAE își menține recomandarea adresată insistent cetățenilor români a căror rută de călătorie presupune traversarea frontierei eleno-bulgare, respectiv destinații în Grecia, de a se informa în prealabil asupra situației din zonă, inclusiv prin consultarea atenționărilor de călătorie postate pe pagina de internet a MAE”, mai arată sursa citată.

cotidianul.ro

Mafia italiană îmbolnăveşte populaţia din Napoli. Gunoaiele şi deşeurile toxice aruncate de Camorra, în ultimii 25 de ani, pe terenurile şi în apele din jurul oraşului, au avut efect grav asupra sănătăţii locuitorilor.

O arată un raport recent al Institutului Superior pentru Sănătate din Italia potrivit căruia locuitorii din Napoli şi din provincia Campania au un risc crescut pentru a dezvolta boli grave. De exemplu, riscul de cancer şi de tumori este cu 11% mai mare decât media naţională.

Investigaţia mai arată că mulţi bebeluşi sunt spitalizaţi în primul an de viaţă cu probleme grave, inclusiv tumori cerebrale.

Ecologiştii estimează că, între 1990 şi 2014, Mafia a aruncat ilegal peste 11 milioane de tone de gunoaie şi deşeuri toxice.

digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture