Expert economic, despre scumpirea carburanților

Deputații Platformei DA solicită audieri în plenul Parlamentului în legătură cu majorarea prețurilor la carburanți. Ieri, mai multe companii petroliere au anunțat noi scumpiri. Experții economici atenționează că ultimă majorare trebuie să fie examinată de către instituțiile competente ale statului, întrucât este neclară. Agricultorii, care sunt printre cei mai afectați de aceste scumpiri, susțin că în consecință vor crește și prețurile la produsele alimentare, transmite radiochisinau.md.

Petroliștii au anunțat, miercuri, noi majorări a prețurilor la produsele petroliere. Este a patra majorarea de la începutul acestui an. Astfel, un litru de benzină standard 95 a ajuns să coste 18,25 lei, prețul majorându-se în medie cu 60 de bani. Motorina s-a scumpit cu 50 de bani. Astfel, un litru costă în prezent 15,55 lei. Și prețul la gazul petrolier lichefiat s-a scumpit cu 65 de bani.

Expertul economic, Viorel Gârbu, susține că neclară această ultimă majorare.

Pe de o parte vedem că prețurile petrolului pe piețele internaționale cresc. Știm că accizele au crescut în anul curent. Deci, sunt factori care trebuie să contribuie la creșterea prețurilor de comercializare a combustibilului, dar această creștere nu trebuie să se producă chiar așa de rapid. În același timp, accizele trebuiau, deja, să fie cuantificate în majorările care au avut loc anterior. Motivul creșterii de ieri a prețului la combustibil este, totuși, sub semnul întrebării și acest aspect necesită clarificat de către autoritățile competente. 

Printre cei afectați de majorarea prețurilor la produsele petroliere sunt și agricultorii. Este încă o lovitură dură pentru acest sector, susține directorul executiv al Asociației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco. El a amintit de pierderile înregistrate de agricultori anul trecut din cauza secetei și a pandemiei de COVID-19.

Aceasta înseamnă jupuirea” agricultorilor de către companiile corporative mari care importă imput-uri pe piață. Prețuri mai mari o să fie pe piață și la la produsele pentru consumatori. Ce înseamnă aceasta? Când noi și așa suntem la pământ în urma secetei, compensații agricultorii practic nu au primit, acum plus o majorare nejustificată. Analizele experților arată că nu sunt juste.

Creșterea prețurilor la carburanți este un abuz și un acord anticoncurențial de cartel din partea companiilor petroliere, consideră deputații Platformei DA, care au solicitat organizarea unor audieri în plenul Parlamentului pe marginea acestui subiect. Pe fundalul crizei pandemice și a haosului guvernamental, importatorii de produse petroliere din Moldova sfidează bunul simț, iar ultima majorare arată cât de neputincioase sunt instituțiile abilitate ale statului în fața unor companii care au obținut supraprofituri anul trecut, se arătă în adresarea fracțiunii Platformei DA expediată președintei Parlamentului.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate consideră că directorii de la ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să-și de-a demisia după ce petroliștii au majorat prețurile la carburanți de patru ori în două luni.

Sursa radiochisinau.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture