Gazprom cere de la Moldovagaz să acopere datorii de 370 mln dolari pentru gaze furnizate în 2018

În luna februarie 2021, Gazprom a depus o nouă cerere la Curtea Internațională de Arbitraj de la Camera de Comerț și Industrie din Rusia, inițiind un proces împotriva companiei Moldovagaz, informează agora.md. De această dată, compania intenționează să recupereze datoriile acumulate pentru furnizarea gazului în anul 2018.

Gazprom solicită recuperarea unei datorii de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în anul 2018. Pe marginea inițiativei Gazprom, deocamdată nu a fost stabilită o dată pentru procedură, notează presa rusă.

Totuși, sursa citată amintește că în 2020, Curtea Internațională de Arbitraj de la Camera de Comerț și Industrie din Rusia a îndeplinit în totalitate solicitarea Gazpromului de a recupera de la Moldovagaz alte 246,4 milioane de dolari pentru gazele furnizate în anul 2017. Procesul a fost intentat în decembrie 2019.

Contractul pentru tranzitul și furnizarea resurselor energetice rusești este valabil până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.

AGORA menționează că, în aprilie 2019, compania moldo-rusă Moldovagaz avea datorii record față de Gazprom. Astfel, datoria a ajuns la nivelul de 431,66 miliarde de ruble rusești sau de circa 6,21 miliarde de dolari la cursul de schimb de la finele anului 2018.

Raportul financiar anual al gigantului gazier rus relevă că în 2018 datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 milioane de dolari.

Foto: agora.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture