Guvern: Serviciile publice în formă electronică vor fi prestate în mod prioritar

Documentul dat a fost elaborat în conformitate cu cele mai bune practici în domeniu aplicate la nivel internațional și derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu instituțiile Uniunii Europene.

0

Modernizarea guvernării continuă – serviciile publice în formă electronică vor fi prestate în mod prioritar, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

În cadrul ședinței din data de 20.10.21 Guvernul a fost aprobată Legea cu privire la serviciile publice. Aceasta a sevenit o premieră legislativă în Republica Moldova, care presupune prestarea serviciilor publice în format electronic în mod prioritar, dar și dreptul beneficiarului serviciilor publice de a solicita posibilitatea prestării unui serviciu la orice oficiu al prestatorului de servicii publice sau la orice centru multifuncțional sau centru unificat de prestare a serviciilor, indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință.

Menţionăm faptul că din elementele inovative ale proiectului, în mod special se evidențiază: definirea clară a noțiunii de Servicii publice; reglementarea conceptului de eveniment de viață, servicii publice conexe asociate unui fapt de importanță deosebită pentru o persoană fizică sau persoană juridică de drept privat; implementarea serviciilor publice proactive care vor fi prestate din oficiu, fără necesitatea depunerii unor cereri sau demersuri din partea beneficiarilor; asigurarea cerințelor uniforme pentru interacțiunea prestatorilor cu beneficiarii serviciilor publice.

Astfel a apărut o nouă abordare în prestarea serviciilor publice, conform principiului omnicanalității, adică deservirea cetățeanului prin  de prestare a serviciilor la alegerea consumatorului.în contextul dat prin intermediul adotăeii Legii cu privire la serviciile publice se urmărmultiple canaleește transpunerea în modul de prestare a serviciilor publice a principiului doar o singură dată, din care rezultă că beneficiarii de servicii publice furnizează autorităților publice date despre sine o singură dată.Datele vor fi reutilizabile și accesate de oricare prestator de servicii publice.

Menţionăn faptul că aprobarea Legii respective va contribui îndeosebi la modernizarea acestui domeniu important și va deveni una dintre prioritățile de bază ale tuturor instituțiilor prestatoare de servicii ale statului, având în vedere că serviciile publice dețin un rol cheie în dezvoltarea societății moderne. Documentul dat a fost elaborat în conformitate cu cele mai bune practici în domeniu aplicate la nivel internațional și derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu instituțiile Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture