În noul an fără gaz. Ex prim-ministra a raportat situația periculoasă creată la livrarea gazelor naturale

218

Fostul prim-ministru Maia Sandu a acuzat actualul guvern, că Moldova ar putea rămâne fără gaz și energie electrică începând cu anul 2020. Potrivit Newsmaker, cu referință la Maia Sandu, negocierile cu Ucraina și România cu privire la căile alternative  de livrare sunt blocate. Moldovagaz a negat declarațiile lui Sandu, subliniind că inversul de  gaze va avea loc „indiferent de situație”.

În postarea sa de pe Facebook, Sandu a menționat că cu trei săptămâni înainte de sfârșitul anului, nu a fost încă semnat un acord de tranzit de gaze între Rusia și Ucraina, iar acest lucru reprezintă o amenințare pentru Moldova de a rămâne fără gaz din 1 ianuarie 2020.

„Am depistat două soluții alternative: furnizarea de gaz prin invers de flux pe ruta Transbalcanică și achiziționarea de gaze de la ucraineanul Naftogaz prin nordul țării. Pe 12 noiembrie, când democrații și socialiștii au demis în mod cinic guvernul, aproape că am terminat negocierile cu România, Ucraina și Bulgaria ”, a scris Sandu. După aceasta, a spus ea, negocierile cu Ucraina și România au fost blocate.

În acest sens, Sandu le-a solicitat deputaților să-l convoace pe ministrul Economiei Anatoli Usatîi cu un raport privind detaliile posibilităților  tehnice de livrare a gazelor din ianuarie 2020.

Moldovagaz  a raportat că sunt în proces de finalizare a aprobărilor cu partea ucraineană a tuturor documentelor tehnice necesare. Cu România, de asemenea se lucrează în reegim normal. „Reversul va fi, indiferent de situație”, – a asigurat serviciul de presă al companiei.

Ei au adăugat că, pe 12 decembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, se va întâlni la Bruxelles cu toți participanții la procesul de negociere pe probleme tehnice pe invers.

Menționăm că săptămâna trecută Ceban a verificat modul în care a fost realizată reconstrucția stației de măsurare a gazului  din Căușeni pentru a asigura aprovizionarea cu gaz în regim invers. Așa cum rezultă din comunicatul companiei, Moldovatransgaz, cu sprijinul specialiștilor Tiraspoltransgaz, va finaliza lucrările necesare de reconstrucție în termen de 10 zile.

Cmentariile sunt închise