Investigație: elitele moldovenești ”se alimentează” dintr-o conductă de gaz timp de 30 de ani

209

Declarațiile publice ale șefului Moldovagaz  SA conform cărora, începând cu 1 ianuarie, pierderile din tranzitul de aproape 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din cauza lansării conductei de gaze ”Turețkii potok” pot fi acoperite „din rezervele interne ale companiei”, indică la o scară fără precedent a furturilor,  în detrimentul consumatorilor de gaze din Moldova.

Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii «Контекст» la televiziunea BTV, jurnalistul, redactorul-șef al agenției Omega, Alexandru  Petcov,

Alexandru Petcov sugerează că, în detrimentul consumatorilor, Moldovagaz își acumulează „rezerve interne”, imposibile pentru o astfel de întreprindere.  Și că din aceste ”rezerve”  sunt susținute o serie de proiecte politice din  Moldova.

Potrivit jurnalistului, pierderile pretinse pentru Moldova de la încetarea  tranzitului de gaze ar putea fi subestimate în mod intenționat.

Vorbind despre una dintre cele mai controversate decizii ale ANRE privind majorarea tarifului de transport la gaz de aproape 8 ori, Petcov a atras atenția asupra faptului că această creștere fenomenală a trecut neobservată de societatea moldovenească și de politicienii de opoziție.

Directorul Moldovagaz SA, Vadim Cheban, declară că întreprinderea „din rezerve interne” va găsi posibilitatea de a compensa tariful. Alexander Petcov este convins,  că procurorii ar trebui să acorde o atenție deosebită acestor declarații a unui top-manager.

Autorul anchetei consideră că, în condițiile actuale, societatea civilă are dreptul de a solicita clarificări și informații de la stat, inclusiv despre acționarii minoritari ai Moldovagaz SA.

Potrivit invitatului studioului BTV, autoritățile sunt, de asemenea, obligate să pună capăt suspiciunilor rezonabile ale populației în ceea ce privește furnizarea de gaze de calitate proastă, scăzând în mod artificial valoare calorică a gazului, care afectează creșterea consumului (plăților).

РАССЛЕДОВАНИЕ: МОЛДАВСКИЕ ЭЛИТЫ 30 ЛЕТ «СИДЯТ» НА ГАЗОВОЙ ТРУБЕ

РАССЛЕДОВАНИЕ: МОЛДАВСКИЕ ЭЛИТЫ 30 ЛЕТ «СИДЯТ» НА ГАЗОВОЙ ТРУБЕЖурналист требует обнародовать поименный список миноритарных акционеров «Молдовагаз»

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Dienstag, 14. Januar 2020

Cmentariile sunt închise