Maia Sandu: „Am expediat o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole”

Președinta Maia Sandu a avut o discuție online reprezentanții asociațiilor din sectorul agroalimentar. În cadrul acesteia, șefa statului a pus în discuție mai multe subiecte printre care problemele cauzate de pandemie, eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlul împrumut și solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură, scrie tv8.md.

„Cele mai mari probleme din domeniul în prezent sunt cauzate de efectele pandemiei și ale secetei din 2020. Seceta a adus un prejudiciu enorm, iar acțiunile incomplete și lipsa de dialog din partea guvernării i-au lăsat pe agricultori singuri în fața unei crize grave. Agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea, importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, în cadrul discuției, șefa statului a menționat că sectorul agrar necesită subvenții mai mari. Sandu a solicitat ca asociațiile să intervină în elaborarea strategiei pentru irigare, care la moment se află la Parlament.

„Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură. Sectorul agrar necesită subvenții mai mari și strategic alocate pentru a permite creșterea competitivității produselor noastre. A fost pus în discuție și subiectul irigării, extrem de important pentru reziliența la schimbările climatice. Am rugat asociațiile să se implice activ în procesul de elaborare a strategiei pentru irigare care se află la Parlament, întrucât această strategie trebuie să corespundă necesităților agricultorilor și sustenabilității sectorului”, a mai adăugat Sandu.

Președinta Sandu a dat asigurări că va promova produsele moldovenești prin intermediul exportului. În acest sens, șefa statului susține că va negocia cu factorii de decizie ai Uniunii Europene, ca produsele moldovenești să ajungă și pe piața UE. Sandu a precizat că a făcut o solicitare către Federația Rusă pentru ca pentru anumite produse să fie extinsă taxa zero.

„Am discutat despre necesitatea de a valorifica potențialul de export al produselor noastre. Angajamentul meu rămâne același – voi promova produsele moldovenești și voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare. Am expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească. La final, am subliniat sprijinul meu pentru agricultori în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții de calitate în agricultură”, a punctat Maia Sandu.

Sursa: Facebook/Maia Sandu
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture