Mărțișoarele și florile, interzise anul acesta în școli din cauza pandemiei

Anul acesta, mărţişorul şi florile dăruite la început de primăvară, învăţătoarelor şi profesoarelor, rămân doar amintire.

Un ordin comun al ministerelor educaţiei şi sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte persoanale, din motive de siguranţă sanitară. Copiii pot oferi, în schimb, atenţii virtuale. Din acest motiv, meşteşugarii şi florăresele se tem că vânzările lor vor avea de suferit, transmite stirileprotv.ro.

Sărbătoarea Mărţişorului şi 8 Martie erau aşteptate în fiecare an în special de elevii din clasele mici. David își făcea planuri serioase.

„În anii trecuţi ofeream chiar două la fiecare fată, erau 20 de mărtişoare pentru toate fetele, pentru nişte fete erau nişte mărtişoare speciale, pentru altele unele normale. Făceam chiar concursuri cine primeşte mai multe mărtişoare, fetele aşa făceau” își amintește David.

Anul acesta, lucrurile vor sta diferit. Un ordin comun al ministerului educaţiei şi sănătăţii, privind măsurile de organizare în unităţile de învăţământ în contextul epidemiologic, prevede că “este interzis schimbul de obiecte personale.” Mărţişoarele, florile şi alte atenţii oferite de 1 şi 8 martie sunt printre ele.

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: „Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte.”

„Nu sunt de acord cu oferirea de mărtişoare. Am putea să trecem peste. Din motive de siguranţă? Da, din motive de siguranţă, nu este indicat.”

Profesorii vor încerca totuşi să marcheze momentele în alte moduri.

Neamțu Letiția, director școală: „Ei vor crea mărtişoare, colegele cu copiii, nu îşi schimba între ei, le duc acasă, le ţin ca şi amintire. Nu se pune problema oferirii de flori”

Pentru comercianţi, elevii, dar mai ales părinţii lor, erau printre principalii clienţi, aşa că mulţi se tem.

Alţii au renunţat la afacere.

În Brașov, de exemplu, cu toate că de vineri pot fi amplasate standuri cu mărțișoare, flori și cadouri, cererea nu este foarte mare. Din 99 de locuri scoase la licitație în piețe a fost cerere până acum doar pentru 18.

Pentru importatorii de flori şi patronii de florarii, vânzările de 1 şi 8 martie reprezentau o mare parte din cifra de afaceri a unui an. În trecut, florăriile din oraşe încasau în aceste zile aproape 20 de milioane de euro. Altfel spus, se vindeau în medie aproape 2 milioane de buchete.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture