Ministerul Finanțelor are datorii de MILIOANE către fondurile AOAM

În prima lună a anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) au fost acumulate doar 248,1 milioane de lei, cu 35% mai puțin decât era planificat, scrie Ziarul Național.

Neexecutarea planului a fost condiţionată de datoria Ministerului Finanţelor către fondurile AOAM, care pe 1 februarie a atins cifra de 144,2 milioane de lei”, motivează Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Potrivit reprezentanților instituției, mai mult de jumătate dintre acumulările din fondurile AOAM reprezintă venituri în formă de contribuţie procentuală din salariile cetățenilor, peste 18 milioane de lei sunt din primele în sumă fixă achitate de cetățeni la cumpărarea polițelor medicale, iar 50 de milioane de lei reprezintă transferurile din bugetul de stat.

CNAM şi-a onorat integral obligaţiile financiare faţă de instituţiile medico-sanitare publice contractate. Transferurile efectuate până la 1 februarie către acestea au fost de 280 de milioane de lei”, se spune într-un comunicat al CNAM.

Pentru a-şi onora obligaţiile, CNAM a utilizat bani din fondul de rezervă. În prezent, datoriile companiei faţă de instituţiile farmaceutice constituie 33,3 milioane de lei.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture