MOLDOVAGAZ, CU PAȘI MARI ȘI SIGURI SPRE FALIMENT ?

Moldovagaz, cea mai mare companie din Republica Moldova continuă să demonstreze evoluții extrem de negative și se îndreaptă cu paşi mari şi siguri spre faliment.

Cel puţin aşa arată rezultatele financiare publicate în raportul anual al Moldovagaz, întreprindere ce deţine monopolul importului, transportului și distribuției de gaze în ţara noastră, scrie Mold-street.com, citat de Unimedia.

Astfel în timp ce volumul vânzărilor a scăzut cu circa 10%, de la 6 milioane de lei în 2014 la 5.000 milioane lei în 2015, pierderile s-au majorat cu circa o treime şi au ajuns la enorma cifră de 3 miliarde de lei, comparativ cu 2 miliarde în 2014 și 600 milioane de lei în 2013.

Raportul arată că datoriile Moldovagaz față de părțile afiliate s-au majorat în anul 2015 cu 3 miliarde de lei.
Acestea sunt faţă de Gazprom pentru perioada 2006-2015.

În acelaşi timp, Moldovagaz are de recuperat creanţe de peste şase miliarde de lei. O mare parte sunt ale sectorului termoenergetic.

Acţionarul principal al furnizorului de gaze Moldovagaz este gigantul Gazprom, care deţine 50% din acţiuni. Guvernul Moldovei are 35,00%, iar 13,00% din acţiuni revin autorităţilor de la Tiraspol.

Ultima dată când Moldovagaz a avut profit a fost în anul 2011, circa 52,milioane de lei, dar și acesta au fost pe hârtie.

Pierderile uriașe se datorează în special devalorizării leului și neajustării tarifelor la gaze. Anterior administrația Moldovagaz susținea că întreprinderea este într-o situație dificilă, din cauza datoriilor pe care le acumulează.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture