O sumedenie de ilegalități, depistate de Curtea de Conturi la CFM în ultimii trei ani

În perioada anilor 2018-2019, Calea Ferată din Moldova (CFM) a comercializat 66,6 mii tone de active circulante (materiale feroase) fără acordul și decizia Consiliului de Administrație a CFM. Totodată, CFM a casat și dezmembrat mijloace fixe și alte bunuri (roți, alte materiale feroase) în valoare de 168 mln lei, din nou fără acordul Consiliului de Administrație, fiind create astfel riscuri de furt și raportare incompletă a veniturilor. Concluziile se conțin în raportul de audit privind conformitatea gestionării resurselor financiare și a patrimoniului CFM, în anii 2018-2019.

Raportul a fost audiat astăzi în cadrul Comisiei parlamentare de Control al Finanțelor Publice, iar concluziile au fost expuse în cadrul unui briefing de presă de către președintele Comisiei, Igor Munteanu. „Având la bilanțul contabil 11 485,6 ha terenuri și cca 47.307 m2 de spații neutilizate, CFM nu poate achita salariile angajaților. CMF are cca 6 800 angajați, iar datoriile salariale la zi sunt 69 mln lei. Întreprinderea nu dispune de informații credibile cu privire la starea fizică și funcțională a cca 47 307 m2 de spații raportate ca fiind libere și neutilizate”, a spus Munteanu, scruie realitatea.md.

Totodată, deputatul precizează că, la sfârșitul anului 2020, datoriile creditoare ale Î.S. CFM erau de 459,4 mln lei. Astfel, auditorii Curții de Conturi constată ratări succesive de venituri, darea în locațiune/arendă a unor active neutilizate, în mod neconform normelor legale și lipsa monitorizării Consiliului de Administrație și a fondatorilor CFM (APP) a tuturor activităților legate de contractele de locațiune, lipsa de progres în inventarierea bunurilor imobile.

„Managementul sectorial al CFM este lacunar și complice unor practici antisociale. Astfel, raportul de conformitate atestă un supraconsum de carburanți și lubrifianți de cca 403,2 tone și 250,6 tone, respectiv, cu prejudiciu de 10 mln lei. CMF a suportat cheltuieli sporite pentru alimentarea autoturismelor persoanele ale angajaților (888.000 lei), fără documente doveditoare, a suportat penalități de 10.5 mln de lei, ca penalități în instanțe de judecată, costuri generate pentru întreținerea unor obiecte de agrement, nefolosite, achiziții desfășurate în mod netransparent și favoritisme, conform opiniei auditorilor Curții de Conturi”, a mai afirmat Igor Munteanu.

Prezent la ședință, în regim online, directorul general interimar Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”, Adrian Onceanu, a menționat că întreprinderea a examinat foarte minuțios raportul Curții de Conturi și a luat act de toate neconformitățile identificate. În baza Hotărârii Curții, a fost emis un ordin intern care a stabilit persoane responsabile și termenul de implementare a fiecărei recomandări. „Unele din neconformități deja sunt în proces de lichidare”, a specificat Adrian Onceanu.

Curtea de Conturi va fi informată, în termen de 6 luni din data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial, despre acțiunile întreprinse pentru executarea celor 25 de recomandări formulate în urma auditului.

Amintim că, situația financiară a CFM este una complicată, iar angajații nu și-au primit salariile de mai multe luni. O parte a angajaților au fost trimiși forțat în concediu, iar alții au fost concediate pe motiv de reducere de cadre.

Precizăm că, despre problema și fărădelegile de la CFM a mediatizat și președintele Partidului „Democrația Acasă”, activistul civic, Vasile Costiuc, care a mers în mai multe regiuni ale țării, unde CFM are bunuri imobile și metal uzat pe care ar urma să-l comercializeze fără licitații public. Recent s-a încercat organizarea unei licitații, însă din considerentul că nu a întrunit toți membrii comisiei, aceasta a fost amânată pentru o altă dată.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture