PERICOL ENORM DE POLUARE ÎN MEDITERANĂ

PERICOL ENORM DE POLUARE ÎN MEDITERANĂ

Pericol enorm de poluare în Mediterană! 50 de tone de ţiţei ar putea să ajungă în mare: o conductă care transporta petrol s-a spart în oraşul italian Genova, iar autorităţile au declarat starea de urgenţă.

Problemele au început duminica trecută când s-au scurs câteva tone de petrol într-un râu din apropierea unei rafinării. Timp de o săptămână echipele de intervenţie au încercat să remedieze situaţia şi au construit un dig provizoriu.

Ploile din ultimele zile au distrus stăvilarul însă şi acum ţiţeiul riscă să acopere suprafeţe întinse din Riviera italiană. Mai multe rezervaţii naturale, printre care regiunea Cinque Terre din patrimoniul UNESCO, sunt în pericol.

digi24.ro

ULTIMA VIZITĂ A LUI OBAMA ÎN GERMANIA

Vizita de două zile a preşedintelui american la Hanovra, care este a cincea sa vizită în Germania, reprezintă ultima etapă a unui turneu care a mai cuprins Arabia Saudită şi Marea Britanie.

Barack Obama a sosit duminică la Hanovra, pentru ultima sa vizită în Germania în calitate de preşedinte al SUA, mandatul său la Casa Alba urmând să se încheie în ianuarie anul viitor, relatează DPA şi Reuters.

Liderul american a fost întâmpinat de şeful executivului din landul Saxonia Inferioară, Stephan Weil, după care Obama a avut o întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, pe probleme de securitate şi alte teme de interes global.

Vizita de două zile a preşedintelui american la Hanovra, care este a cincea sa vizită în Germania, reprezintă ultima etapă a unui turneu care a mai cuprins Arabia Saudită şi Marea Britanie.

Este de aşteptat ca Obama şi Merkel să folosească acest prilej pentru a impulsiona controversatul acord comercial dintre SUA şi Uniunea Europeană (TTIP), care vizează crearea celei mai mari zone de comerţ liber din lume, cu 800 de milioane de consumatori.

Cea de-a 13-a rundă de negocieri se va desfăşura săptămâna viitoare, la New York.

Un sondaj de opinie Emnid realizat pentru postul de ştiri N24 şi dat vineri publicităţii indica faptul că 84% dintre germani sunt mulţumiţi de activitatea lui Barack Obama în cei opt ani de când acesta se află la Casa Albă şi doar 7% nu sunt mulţumiţi de liderul american.

În cursul zilei de luni, Barack Obama şi Angela Merkel vor participa, la Hanovra, la un minisummit alături de preşedintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron şi omologul său italian Matteo Renzi. Vor fi abordate, printre altele, criza refugiaţilor în Europa, campania internaţională contra grupării Stat Islamic şi situaţia din Libia, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

feedler.ro

MORȚI ȘI RĂNIȚI ÎNTR-O EXPLOZIE DIN MEXIC

Bilanțul exploziei devastatoare produse la 20 aprilie la complexul petrochimic Pajaritos din Mexic continuă să crească, ridicându-se la 32 de morți, după ce duminică au fost descoperite patru noi corpuri sub dărâmături, a anunțat compania petrolieră mexicană Pemex, relatează AFP și Reuters.

Puternica deflagrație — ce a provocat panică în rândul populației s-a soldat cu peste 100 de răniți — toți angajați ai întreprinderii — care s-au ales cu arsuri sau contuzii. Cei mai mulți dintre ei au fost însă în măsură să părăsească spitalul unde au fost aduși pentru îngrijiri de urgență, potrivit autorităților.

Uzina, care produce zilnic circa 900 de tone de policlorură de vinil, datează din anii 1970 și lucrări de renovare parțiale au fost întreprinse recent. Tocmai în partea renovată, unde lucrau peste 200 de angajați, s-a produs explozia.

Pemex a recunoscut că o scurgere de gaze a fost la originea exploziei, dar investigațiile continuă pentru a stabili circumstanțele accidentului.

agerpres.ro

ANCHETA ÎN DOSARUL „COLECTIV” MAI APROAPE DE FINAL

Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta în dosarul Colectiv şi este posibil ca şase persoane să fie trimise în judecată în scurt timp.

Din rechizitoriu reiese că materialele folosite la renovarea clubului care a ars nu erau ignifuge, iar extinctoarele erau expirate demult.

Concluziile anchetei procurorilor se întind pe 170 de pagini şi arată clar că în Clubul Colectiv nu au fost respectate normele contra incendiilor. De altfel, cei trei patroni sunt acuzaţi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi de ucidere şi vătămare corporală din culpă în formă agravantă. Declaraţiile lor cu privire, de exemplu, la materialele cu care erau tapetaţi pereţii nu coincid cu cele ale constructorului. Acesta spune că ei au optat pentru materiale ieftine, neignifuge, pe când patronii spun că au primit de la constructor asigurări că materialele erau ignifuge.

Din anchetă mai reiese că toate stingătoarele de incendiu erau expirate, iar acest lucru a fost constatat chiar şi înainte de începerea spectacolului în care 64 de tineri au murit din cauza arsurilor. Atunci când focul a izbucnit, o persoană a încercat să îl stingă cu bere, se mai arată în rechizitoriu. Alte concluzii ale anchetatorilor: produsele pirotehnice folosite nu aveau fişe tehnice, ci doar instrucţiuni în limba bulgară, iar tehnicienii le-au folosit, deşi trebuiau folosite numai în spaţii deschise şi amplasate pe verticală pe un suport stabil şi plat.

romania-actualitati.ro

COREEA DE NORD A COMIS O NOUĂ ÎNCĂLCARE GRAVĂ

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a “condamnat cu fermitate” duminică ultimul test cu rachetă nord-coreean efectuat în Marea Japoniei, potrivit AFP.

Într-o declarație unanimă, cele 15 țări membre afirmă că lansarea acestei “rachete de pe un submarin”, care a avut loc sâmbătă, constituie o “nouă încălcare gravă” a rezoluțiilor ONU.

Statele membre au reamintit “profunda lor îngrijorare” de a vedea că “activitățile balistice ale Phenianului contribuie la dezvoltarea vectorilor pentru arme nucleare și sporirea tensiunii în regiune și dincolo de aceasta”.
Ele au reafirmat că Phenianul “trebuie să se abțină de la orice nouă acțiune care ar încălca rezoluțiile pertinente ale ONU” și au cerut insistent ca regimul comunist “să își respecte angajamentul precedent de a institui un moratoriu asupra lansărilor de rachete”.

Reamintind că ONU a înăsprit din nou sancțiunile internaționale impuse Phenianului după ultimul test nuclear nord-coreean din ianuarie, membrii Consiliului “au subliniat insistent necesitatea de a consolida aplicarea acestor măsuri”.

Acest paragraf este adresat implicit Chinei, singurul aliat și principalul partener economic al Coreii de Nord.
Duminică, președintele american, Barack Obama, și-a exprima dorința ca Beijingul să facă presiuni mai mari asupra Phenianului după noi teste militare “provocatoare” din partea Coreii de Nord.

Nivelul presiunii Chinei asupra regimului comunist “nu este complet cum ar trebui să fie”, a declarat Barack Obama în cursul unei conferințe de presă organizate la Hanovra (nordul Germaniei), unde efectuează o vizită de două zile.

agerpres.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture