Petru Macovei: CCA ar trebui să protejeze radiodifuzorii, care au pierdut licența

BTV și alte posturi de televiziune, care și-au pierdut licența de emisie în format analog, din cauza trecerii întârziate la televiziunea digitală, trebuie să fie protejate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. De această părere este Directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. El spune că, proiectul de lege elaborat de Ministerul Economiei de a trece la televiziunea digitală abia la întâi martie 2020, însă nu la întâi ianuarie 2018, va crea o problemă foarte mare pentru acele televiziuni, a căror termen de licență a expirat și actele permisive au devenit nule, în baza legislației actuale.

PETRU MACOVEI, DIRECTORUL EXECUTIV API: ”Este foarte straniu că Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu a îndeplinit exact prevederile din lege și nu a rezolvat sproblema dvs, atunci când ați depus cererea cu 30 de zile, înainte de expirarea licenței pentru analog. Nu pot să înțeleg de ce este tergiversată examinarea cererii televiziunii din Bălți. Sper că la una din ședințele CCA lucrul acesta se va întâmpla. Din punctul meu de vedere CCA nu are nici un motiv legal să tergiverseze examinarea cererii BTV de atrece din regim analog în cablu. Este adevărat că inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii de a extinde perioada de trecere a televiziunii de la format analog la cel digital de la 31 decembrie 2017 la întâi martie 2020. Acest lucru va crea o problemă foarte mare pentru acele televiziuni termenul licențelor cărora a expirat și licențele lor au devenit nule în baza legislației actuale.  Din punctul meu de vedere și din altele ar fi onest să asigure o concurență loială pe piață dacă CCA ar găsi o modalitate prin care aceste televiziuni să-și poată redobândi licența de emisie în analog, atunci când legea va fi modificată.  Cred că acest lucru ar putea fi făcut fie printr-o decizie a CCA-lui de a lua în calcul această situație specifică de catre nu sunt vinovați radiodifuzorii, care au pierdut dreptul de emitere prin analog. Sunt probali vinovați cei de la Ministerul Comunicațiiloer și Tehnologiilor Informaționale, Ministerul Economiei și Parlamentul. Ei toți au creat această colizie legală. Fie atunci când vor fi anunțate concursuri pentru frecvențele analog, care au fost eliberate și deținutre anterior de de televiziunea BTV sau televiziunile din UTA Gagauzia.  Când va fi anunțat acest concurs acești radiodifuzori trebuie să aibă prima șansă de-ași recăpăta licența. CCA ar trebui să protejeze radiodifuzorii care au pierdut licența, nu din vina lor”.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture