PRESA INTERNAŢIONALĂ SCRIE DESPRE NOILE PROTESTE DIN ROMÂNIA

Sute de persoane au protestat miercuri în faţa Guvernului faţă de amendarea unei legi care prevede graţierea anumitor persoane pentru fapte de corupţie, la trei luni după o contestare populară de o amploare fără precedent în apărarea justiţiei anticorupţie, scrie presa internaţională, citată de news.ro.

AFP scrie că manifestabţii au strigat ”Demisia” sau ”Nu vrem o naţiune de hoţi!” în faţa sediului Guvernului şi au agitat steagurile României şi Uniunii Europene (UE).

O comisie din cadrul Senatului a dat miercuri undă verde amendamentului unui senator din Partidul Social-Democrat (PSD, la putere), care doreşte să graţieze condamnaţi pentru trafic de influenţă sau luare de mită, explică agenția franceză de știri. Această modificare a fost adăugată unui proiect de lege privind graţierea propus de Guvernul premierului Sorin Grindeanu. Comisia senatorială urmează să redacteze un raport şi să supună proiectul votului Senatului, înainte de a fi trimis în Camera Deputaţilor, decizională.

”N-au înţeles nimic din cererile noastre din februarie, încearcă din nou să legalizeze furtul”, a declarat o manifestantă, Cristina Bota, economistă.

La mai puţin de o lună după învestire, Guvernul social-democrat adopta, la sfârşitul lui ianuarie, un decret care slăbea legislaţia anticorupţie. Însă, în urma unor manifestaţii uriaşe în toată România – cele mai importante de la căderea comunismului, după cum notează AFP, Executivul a dat înapoi.

Premierul a reacţionat miercuri seara pe Facebook, dând asigurări că Guvernul nu susţine noul amendament. La rândul său, şeful PSD Liviu Dragnea a declarat că va vorbi cu aleşii social-democraţi pentru ca amendamentul să nu fie transmis deputaţilor.

România, care a aderat la UE în 2007, înregistrează de câţiva ani succese notabile în lupta împotriva corupţiei, un domeniu aflat sub stricta supraveghere a Bruxellesului, notează AFP.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture