Noul an școlar se pare că va fi o noutate absolută nu doar pentru elevii care merg în clasa întâi, ci și pentru toate părțile implicate, direct sau indirect, în procesul de studiu. Ministerul Educației a efectuat o serie de propuneri cu privire la organizarea anului școlar 2020-2021, în contextul pandemiei de coronavirus, relatează agora.md

Printre propunerile autorităților se numără respectarea distanței sociale, lecțiile ținute într-o singură sală dar și obligativitatea părinților de a asigura elevii, din propriul buzunar, cu măști, mănuși și dezinfectanți.

Astfel, potrivit proiectului, zilnic elevii vor fi supuși triajului epidemiologic și li se va măsura temperatura corpului. De asemenea, în sălile de clasă și pe holurile școlii va fi organizat regimul de distanțare socială. Elevii și profesorii vor fi obligați să poarte măști și mănuși, iar spațiile, resursele și echipamentele implicate în procesul de studiu vor fi dezinfectate constant.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor desfășura instruiri speciale ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar și nedidactic din instituțiile de învățământ din subordine privind cerințele de activitate instituțională în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică.

De asemenea, se va monitoriza respectarea regimului de activitate al instituțiilor în contextul epidemiologic al COVID-19 și se va asigura dotarea tuturor instituțiilor de învățământ cu termometre speciale necesare efectuării termometriei. Totodată, unitățile de transport școlar vor fi dotate cu dezinfectanți, viziere și măști pentru șofer.

Mai mult, Ministerul Educației propune ca fiecare clasă să aibă o singură sală în care să desfășoare lecțiile pentru a minimiza deplasarea din timpul pauzelor și interacțiunea dintre colegi.

AGORA amintește că  toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie. Măsura a fost anunțată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce au fost confirmate noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre.

Când a devenit clar că măsura impusă de autorități nu are un termen fix, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat Covid-19 drept pandemie, unii profesori și-au revăzut perspectivele și au început să gândească planuri de predare a cursurilor online.

Sursa: agora.md