R. Moldova – fără carantină la intrarea în România

Autoritățile române au actualizat, luni, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Aceasta intră în vigoare marți, 19 ianuarie, ora 20:00, și include 48 de țări și teritorii, cu două mai puține decât la precedenta actualizare, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Dintre acestea, o mare parte sunt state europene.

De pe lista de acum două săptămâni au ieșit Liban, Belarus, Turcia, Macedonia de Nord, Polinezia Franceză, Republica Moldova și Namibia.

Pe noua listă galbenă se află Brazilia, Argentina, Canada, Emiratele Arabe, Seychelles și teritoriul caraibean Bonair, St. Eustatius și Saba.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni hotărârea care, printre altele, prevede excepția de la carantinare pentru persoanele vaccinate cu rapel, dacă intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză.

Același regim se aplică și persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Hotărârea CNSU prevede și posibilitatea ca persoanele contact direct cu un pacient COVID să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, iar rezultatul este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Persoanelor care sosesc în România din UK li se aplică excepțiile de la măsura carantinei, dar și excepția de la carantinare, dacă au fost depistate pozitiv la testul COVID, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

De asemenea, persoanele care vin din UK, exceptate de la carantinare, respectiv persoanele vaccinate sau care au fost confirmate cu COVID și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la confirmare, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

Pentru toate persoanele poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă) etc.

Sursa stiri.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture