Rata vaccinală a R. Moldova constituie doar 25%. Acest fapt devine un pericol major de răspândire în continuare a virusului

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri, desfășoară Săptămâna Imunizării, în perioada 25-31 octombrie.

0

Cele mai recente date și dovezi privind efectele vaccinării asupra COVID-19 au fost prezentate în cadrul conferinței științifico-practice „Împreună oprim pandemia COVID-19”, eveniment organizat de USMF „Nicolae Testimițanu”, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul USAID și OMS Moldova.Au fost administrate aproximativ 7 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 și aproape 50% din populația lumii este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Cu toate acestea însă Republica Moldova are o acoperire vaccinală de doar 25%, ceea ce devine un pericol major de răspândire în continuare a virusului SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. 

Experții naționali în domeniul imunizărilor spun că numărul persoanelor care sunt vaccinate a scăzut în cadrul programului național de imunizare, care este un program care asigură vaccinuri împotriva rujeolei, difteriei, tusei convulsive etc. Pentru toate tipurile de vaccin, acoperirea vaccinală a scăzut brusc cu mai mult de 5% față de anul 2019. În contextul dat, există riscul major de import a unor boli care nu au fost înregistrate de zeci de ani de zile pe teritoriul Republica Moldova, precum difteria și poliomielita.

Nicolae Jelamschi, directorul ANSP, și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea în organizarea acestui eveniment și lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

„Obiectivul nostru este reducerea morbidității și a mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente. Conferința are drept scop intensificarea acestui proces, informarea factorilor de decizie și a populației despre cele mai importante aspecte privind procesul de imunizare, necesitatea acestuia, dar și consecințele nevaccinării. Doar prin eforturi comune putem reveni la viața socială anterioară”, a menționat Nicolae Jelamschi.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, mulțumește pentru sprijinul acordat de OMS și de mediul academic în această perioadă de pandemie.

„Evenimentul se încadrează în șirul acțiunilor desfășurate în contextul Săptămânii Imunizării. Așa cum demonstrează toate datele disponibile până în prezent, vaccinul împotriva COVID-19, similar vaccinurilor împotriva altor boli infecțioase, este soluția cea mai eficientă, cea mai sigură și disponibilă pentru a pune capăt pandemiei. Este foarte important să menținem pulsul noilor dovezi care apar, iar implicarea mediului academic, a catedrelor, a savanților, pentru a le transpune în recomandări practice. Sunt sigură că informațiile prezentate vor fi utile pentru toți medicii, dar și populația va putea găsi răspunsurile la unele întrebări. Fiți absolut siguri că vaccinarea e cel mai bun pas care îl puteți face pentru a vă proteja sănătatea”, a reiterat secretarul de stat.

Rectorul USMF, Nicolae Testemitanu, profesor la USMF, Emil Ceban, a subliniat importanta mobilizarii intregii societati pentru combaterea pandemiei.

 „În contextul implementării Planului Național de Vaccinare împotriva COVID-19 și în baza rezultatelor acestuia, sub egida Guvernului Republicii Moldova, a Ministerului Sănătății și OMS, desfășurăm această conferință științifico-practică pentru că numai prin eforturi comune putem opri pandemia COVID-19. Această conferință ne va oferi posibilitatea să punctăm necesitățile și importanța vaccinării. Fiecare dintre noi, fiecare factor de decizie este responsabil de imunizarea populației, de aceea venim cu îndemnul să ne unim eforturile, ca aceasta conferință să aibă un impact deosebit pentru a crește rata imunizării”.

Coordonatorul programului OMS, Stela Gheorghiță, a prezentat date actualizate privind situația epidemiologică prin COVID-19 la nivel global.

 „Considerăm acest eveniment, dar și efortul Ministerului Sănătății și a întregii societăți, va contribui la depășirea acestei situații pandemice. Îi încurajăm pe toți să se informeze din surse sigure. Această conferință este un prilej extraordinar ca să aveți acces la cele mai bune date și dovezi, ca să vă vaccinați și să vă încurajați părinții, persoanele care au comorbidități să se imunizeze pentru că vaccinarea este cea mai sigură metodă de a prevenit cazurile severe și de deces”.

Menționăm faptul că, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri, desfășoară Săptămâna Imunizării, în perioada 25-31 octombrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture