Republica Moldova rămâne una dintre principalele surse de țigări de contrabandă în România

0

Piața neagră a țigaretelor din România scade în noiembrie 2021 cu 0,9 p.p. față de septembrie, până la circa 7,4% din totalul consumului, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani, conform unui studiu Novel Research. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră (din România), „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere, de peste circa 64%. Ponderea produselor provenite din Republica Moldova scade ușor cu 1,4 p.p. până lacirca 3,5%, iar Ucraina și Serbia continuă să se situeze la circa 0% ,transmite Agora.md

Moldova, pe locul trei, ca sursă de ţigări de contrabandă

 „Datele prezentate în studiu relevă cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani. Aceste rezultate confirmă eforturile susținute ale Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră pentru combaterea contrabandei cu țigarete” susţine autoritatea vamală din Republica Moldova.

Vama reaminteşte că, potrivit datelor statistice deținute de instituţie, numărul țigărilor depistate și ridicate de subdiviziunile Serviciului Vamal în anul 2021 (ianuarie-noiembrie) este cu circa 60% mai mare, comparativ cu anul 2020.

Pe de altă parte studiul Novel Research arată că media anuală a contrabandei cu țigarete în România din anul 2021 se situează la circa 8,7%, în scădere nesemnificativă față de circa 9,4% în anul 2020.

Potrivit Novel Research, cota media anuală pentru 2021 a țigărilor de contrabandă provenite din Republica Moldova este de circa 11,4%, după produsele „cheap whites”, cea au cea mai mare pondere – de pestecirca 61% și a celor din duty free – cu o pondere decirca 17,6%.

Modul de operare a contrabandiştilor

 „Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare”, susţine Poliţia de Frontieră a României.

Potrivit instituţiei contrabandiştii exploatează, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră.

Rutele utilizate pentru transport sunt asigurate de către grupările infracționale cu observatori și antemergători. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt. La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor”, afirmă Poliţia de Frontieră a României.

Astfel în 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului român peste circa 17,54 miliarde de euro, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture