România va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 100 de milioane de euro. Banii sunt destinați proiectelor de infrastructură în sate

0

România va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 100 de milioane de euro, pe care țara noastră urmează să-l acceseze pe parcursul următorilor ani. Aceste acord urmează a fi semnat vineri, 11 februarie, în timpul ședinței comune a guvernelor din statele noastre. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe, transmite agora.md. 

Potrivit premierului, autoritățile moldovenești doresc ca cea mai mare parte de bani să fie utilizată pentru proiecte de dezvoltare regională și locală pentru și îmbunătățirea condițiilor de trai în localități și proiecte de infrastructură (grădinițe, școli, stații de epurare a apei) și antreprenoriate în satele țării. Totuși, proiectele urmează a fi stabilite în cadrul negocierilor bilaterale.

Istoria acestei decizii este una lungă. Încă în 2014 Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor, Guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 de milioane din această sumă, restul sumei a fost oprită din cauza guvernării precedente”, a declarat Gavrilița.

O parte din grantul oferit de România urmează a fi orientate spre susținerea unor proiecte din domeniul culturii, dar și pentru mass media, a mai informat premierul Natalia Gavrilița.

Printre deciziile care urmează a fi luate sunt și cele legate de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, acorduri pentru finalizarea și construcția a noi poduri, precum cel de la Ungheni.

La 26 ianuarie curent, Guvernul R. Moldova a aprobat documentul care prevede inițierea negocierilor în vederea semnării acordului bilateral dintre România și R.Moldova, acord ce se referă la implementarea unui program de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Banii ar urma să fie acordați pentru o perioadă de șapte ani.

Guvernele de la Chișinău și București se vor întruni într-o ședință comună vineri, 11 februarie curent, în cadrul căreia vor fi semnate mai multe acorduri importante.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe