RUSIA NU VA NEGOCIA RETURNAREA REGIUNII CRIMEEA

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

Rusia nu va negocia cu nimeni returnarea regiunii Crimeea sub controlul Ucrainei, a afirmat marți ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că fosta provincie ucraineana a devenit teritoriu rus, transmite Mondonews.ro.

Nu există nimic de returnat, nu discutăm cu nimeni returnarea Crimeei”, a declarat marți Serghei Lavrov, citat de site-ul agenției Tass.

Crimeea a devenit teritoriu rus, în deplină conformitate cu voința exprimată de populația regională”, a subliniat șeful diplomației ruse.

Aceasta a fost voința locuitorilor Crimeei, inclusiv a celor care nu au aveau niciun drept în timpul autorității ucrainene; prin reunificarea Crimeei cu Rusia, după referendum, li s-au returnat drepturile, inclusiv cel de a avea o limba oficială; rezultatele referendumului sunt bine-cunoscute”, a explicat Lavrov.

Ucraina a anunțat săptamâna trecuta că intenționează să lanseze o nouă inițiativă diplomatică pentru recuperarea Peninsulei Crimeea de la Rusia.

Rusia a anexat provincia ucraineana Crimeea în martie 2014, după un referendum local, o manevră condamnată puternic de Occident, care a aplicat sancțiuni Moscovei.

mondonews.ro

Bosnia-Herţegovina îşi va prezenta candidatura oficială pentru aderarea la Uniunea Europeană pe 15 februarie, a anunţat, marţi, administraţia prezidenţială, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Bosnia-Herţegovina speră să se alăture Uniunii Europene după depunerea candidaturii de aderare, la peste 20 de ani de la războiul civil din 1992-1995, în care au murit peste 100.000 de oameni. Însă procesul de aderare este unul dificil, în condiţiile în care reformele întârzie să fie implementate în fosta republică iugoslavă din cauza diviziunilor etnice cauzate de războiul civil din anii 1990, subliniază analiştii.

Ţara se confruntă, în mod frecvent, cu ameninţări de secesiune din partea etnicilor sârbi, care iau în considerare ideea de a susţine un referendum în vederea solicitării autonomiei. Analiştii consideră că Bosnia are şanse mici să devină membru UE înainte de 2025.

Acum este definitiv şi clar că avem data stabilită de preşedinţia UE, Olanda, pentru a ne prezenta candidatura pe 15 februarie„, a anunţat şeful croat al preşedinţiei tripartite a ţării, Dragan Covic.

Aspiraţiile ţării de a adera la UE au fost susţinute de o iniţiativă germano-britanică lansată anul trecut în vederea susţinerii dezvoltării economiei şi implementării de reforme în schimbul oferirii de fonduri europene şi al statutului de membru UE. Iniţiativa a venit după ani de amânare a implementării reformelor, în contextul unor conflicte civile în februarie 2014, alimentate de rata mare de şomaj din ţară şi a corupţiei în creştere.

Comisia Europeană a precizat că va susţine reformele din Bosnia-Herţegovina prin acordarea unui miliard de euro pentru următorii trei ani, la care se adaugă încă 500 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructură.

mediafax.ro

Mii de elevi din 14 şcoli din Marea Britanie au fost evacuaţi, marţi, după ce instituţiile de învăţământ au primit o serie de ameninţări cu bombe, informează Daily Mail.

Toate cele 14 instituţii de învăţământ (şase din Birmingham, patru din Londra şi încă patru din Cornwall) au fost evacuate în cursul zilei de marţi, ca urmare a ameninţărilor conform cărora în clădirile respective ar fi amplasate mai multe bombe.

Ameninţările vin la o săptămână după ce alte trei şcoli au fost evacuate din acelaşi motiv, însă forţele de ordine au declarat atunci că nu au fost găsite materiale explozive.

Din informaţiile strânse până în acest moment reiese că nu există vreo ameninţare credibilă în urma acestor telefoane, urmând să se deschidă o investigaţie pentru a descoperi persoanele responsabile de aceste apeluri„, a declarat Carl Foulkes din cadrul departamentului de poliţie din West Midlands, conform dailymail.co.uk.

Tot în cursul zilei de marţi, poliţia din Paris a fost nevoită să evacueze cinci licee, după ce instituţiile de învăţământ au primit ameninţări cu bombe, însă niciun pachet suspect nu a fost găsit.

Într-un raport al Europol prezentat luni se arată că reţeaua teroristă Stat Islamic pregăteşte noi atentate cu victime multiple în spaţiul Uniunii Europene, principala ţintă fiind Franţa.

Există toate motivele să ne aşteptăm ca organizaţia teroristă Stat Islamic, islamişti inspiraţi de această organizaţie sau alt grup terorist cu raţiuni religioase să încerce să comită un nou atac în Europa, în special în Franţa, cu scopul de a genera victime multiple în rândul civililor„, se arată în raport.

mediafax.ro

Google şi Facebook ajută serviciile secrete să lupte cu teroriştii ISIS. Însă, cum cele două companii vor să rămână neutre, încearcă să depună un efort cât mai mic atunci când colaborează cu un guvern naţional. Şi, în acelaşi timp ISIS are o prezenţă foarte bine pusă la punct pe internet, unde difuzează atât propagandă cât şi mesaje criptate.

Înainte să proclame înființarea unui califat în Siria și Irak, gruparea teroristă ISIS a încercat să cucerască internetul. Șeful unui serviciu de informații din Arabia Saudită a declarat pentru Bloomberg că, încă din 2013, jihadiștii aveau grupuri de discuții online în care făceau schimb de informații privind tehnologiile de criptare a mesajelor.Acum, la trei ani distanță, deși bombardamentele americane și rusești au redus teritoriile deținute pe ISIS în Siria și Irak, pe internet, organizația teroristă este la fel de activă.

Serviciile secrete Occidentale încearcă să coopteze Facebook și Google în lupta cu ISIS. Iar cei doi giganți on-line au acceptat să colaboreze, însă fără prea multă tragere de inimă. Cei de la Facebook spun că pentru fiecare pagină de propagandă teroristă pe care o desființează, alta nouă este înființată și că, de fapt, cel mai bun antidot împotriva unui discurs agresiv este un discurs al toleranței. Iar cei de la Google spun că o soluție pentru combaterea terorismului online poate fi găsită doar în urma consultărilor dintre companii și autorități.

Giganții IT sunt conștienți că orice colaborare cu serviciile secrete dă naștere unui precedent periculos. Poate atrage nenumărate cereri de cenzură din partea guvernelor care sunt nemulțumite de contestatarii lor. Însă marea problemă rămâne cea a comunicării rapide pe care o pot avea teroriștii pe internet.

digi24.ro

Garda de coastă italiană a anunțat marți că a coordonat salvarea a 1.271 de migranți din bărci pneumatice și de lemn în mai multe operațiuni în largul coastei Libiei, informează Reuters.

Italia s-a aflat mult timp la frontiera migrației pe cale maritimă din nordul Africii, dar cei mai mulți dintre sutele de mii de oameni care au sosit în Europa în ambarcațiuni șubrede anul trecut au ajuns pe o rută mai puțin riscantă spre Grecia.

Nave ale marinei italiene și gărzii de coastă, precum și o navă militară slovenă din cadrul operațiunii navale a Uniunii Europene Eunavfor Med au participat la operațiunile de salvare.

Italia a efectuat propria misiune de căutare și salvare a migranților din bărci, dar proiectul Mare Nostrum („Marea noastră”) a fost oprit și înlocuit cu sistemul Frontex al Uniunii Europene, care a trebuit să fie extins în timp ce Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a migrației de la Al Doilea Război Mondial.

Afluxul de migranți a supus Uniunea Europeană la unul dintre cele mai dure teste din istoria ei, ajungând până la amenințări din partea unor state membre de a exclude Grecia din zona Schengen de liberă circulație fără pașaport, amintește Reuters.

agerpres.ro

Cu 8 luni înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, autorităţile din Brazilia au decis să trimită mii de soldaţi în nordul ţării pentru a lupta împotriva ţânţarilor care poartă misteriosul virus Zika.

În acelaşi timp, campanii de publicitate sunt derulate pentru a-i face pe cetăţeni să înţeleagă riscurile şi să se protejeze, scrie agenţia DPA. „Împreună îl vom învinge pe Aedes aegypti (n.red. – specie de ţânţar)„, este sloganul afişat pe autobuzele din Pernambuco, un stat din nord-estul ţării, alături de poza ţânţarului care poate răspândi mai multe boli tropicale.

Virusul a izbucnit în nordul Braziliei, iar autorităţile cred că numărul mare de nou-născuţi cu cavitatea craniană mişcorată (n.red – microcefalie) poate fi atribuit infecţiilor cu Zika suferite de femeile însărcinate.

Guvernul brazilian are în plan desfăşurarea a 220.000 de soldaţi, pe 13 februarie, într-o operaţiune care se va avea loc din casă în casă, în zonele afectate de ţânţari. „Insectele astea sunt în Brazilia de 30 de ani, dar nu am fost capabili să le eliminăm„, a spus Marcelo Castro, ministrul Sănătăţii.

Acţiunile autorităţilor din Brazilia au alertat şi alte state. Ministerul de Externe german a sfătuit femeile însărcinate să evite călătoriile în zonele afectate din America de Sud. Virusul a fost descoperit în pădurea Zika din Uganda în 1947. A apărut neaşteptat în Micronezia în 2007, apoi în Polinezia Franceză în 2013. Răspândirea sa în Brazilia a fost, însă, cea mai violentă de până acum. Potrivit unei teorii, Zika a fost adus în Brazilia de fanii care au asistat la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.

mediafax.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture