Sancțiuni din partea UE: Propune interzicerea accesului Moscovei la piețele și serviciile financiare europene

0

Uniunea Europeană a propus marţi să se interzică accesul autorităţilor ruse la pieţele şi serviciile financiare europene şi să fie vizate băncile care finanţează armata rusă şi alte operaţiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei, a căror independenţă, Rusia a recunoscut-o luni seară, indică un comunicat al Comisiei Europene şi Consiliului European, notează agerpres.ro.

Pachetul de sancţiuni propuse de Uniunea Europeană în urma deciziei Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei şi care ar urma să fie adoptate luni după-amiază, mai include persoane care au fost implicate în decizia ilegală şi vizează comerţul dinspre cele două regiuni separatiste către UE şi în sens invers.

Într-o declaraţie comună, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, arată că decizia Federației Ruse de a recunoaște Donețk și Lugansk ca entități independente şi de a trimite trupe ruse în anumite zone din aceste subdiviziuni este ilegală şi inacceptabilă, încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi propriile angajamente internaţionale ale Rusiei, şi escaladează şi mai mult criza.

Cele două înalte oficialităţi europene salută unitatea fermă a statelor membre şi determinarea lor de a reacţiona rapid şi cu vigoare la acţiunile ilegale ale Rusiei, în strânsă coordonare cu partenerii internaţionali.

O reuniune informală a miniştrilor de externe din UE, prezidată de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, este prevăzută pentru ora 16:00 (ora 15:00 GMT), iar în urma întâlnirii, un prim pachet de sancţiuni va fi prezentat oficial.

Ulterior, organismele abilitate se vor întâlni pentru finalizarea în cel mai scurt timp a pachetului de măsuri.

„Ambii preşedinţi, susţinuţi de Înaltul Reprezentant, continuă să urmărească atent evoluţiile în teren şi se consultă cu liderii din UE şi omologi internaţionali. Uniunea rămâne în deplină solidaritate cu Ucraina şi unită în sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale acesteia. Suntem alături şi vom continua să sprijinim Ucraina şi pe poporul său”, menţionează declaraţia preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European. 

 

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, decrete de recunoaștere a două regiuni controversate controlate de separatiști, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, într-o ceremonie difuzată de televiziunea de stat.

Ulterior, pe twitter, au apărut videoclipuri cu separatiștii din Donbas, care sărbătoresc cu focuri de artificii, recunoașterea independenței.

Marea Britanie a anunțat recent primele sancțiuni pentru Federația Rusă. Aceasta a impus sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești și a trei persoane cu averi mari, în urma deciziei președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în estul Ucrainei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe